Nu kan du besöka hela höstsalongen digitalt! Bläddra ner eller klicka på ett namn för att komma till en specifik konstnär. Är du intresserad av att köpa ett verk? Mejla konstcentrum@gavle.se så förmedlar vi kontakt med konstnären.
Anna Abrahamsson, Heléne Andersson, Kerstin Andersson, Anna Bonnevier, Lisa Marie-Louise Carlén, ChaosAidedDesign, Camilla Dal, Peter Endahl, Björn Engström, Lena Engström, Mahdi Farhadian Langroudi/TKY, Birgitta Gidlund, Moa Gustafsson, Daniel Hallbygård, Inger Hansson, Roland Hansson, Stefan Hessman, Elin Hjulström Lord, Barbro Hårding, Lars Höjerdahl, Beatrice Jalkelöv, Tina Jansson, Valter Johansoon/Gladstandard, Mari Jäderberg, Jonna S. Jönsson, Peter J. Kautzky, Ewa Kohlström, Annelie Krantz, Seppo Laine, Bodil Lennartsson, Sanna Lindholm, Bert Linné, Marie Löfqvist, Johan Löfström, Bia Phimkan, Maria Rosander, Jerker Svensson, Christian Trosell, Miriam Vinay, Lena Wennberg, Anna Westberg Larsson, Roland Westling, Ami Widahl och A Wikfeldt.
ANNA ABRAHAMSSON
SKOG TILL SKOG 1
2019, foto
Anna Abrahamsson arbetar ofta med försummade platser eller med minnesbilder och hur dessa förändras av tid och av drömmar. Materialen kan vara fotomontage, teckning, måleri och platsspecifika installationer. Senast i Esplanaden 2020, Mackmyra skulpturpark 2019 och ett gestaltningsuppdrag vid Gävle Gästhamn 2019. Fotografierna i utställningen är påbörjade 2010 i ett projekt med relationella rörelsebilder i naturen, och har nyligen plockats fram och bearbetats med redigering och idé.
HELÉNE ANDERSSON
THING THING
2020, vävd textil i lingarn, hänger i transparent glasstav.
Heléne Andersson är en textilkonstnär som arbetar för en uppluckring av begreppsparen konst/hantverk. I sin praktik undersöker och ifrågasätter hon hierarkiska strukturer inom området. Med ett genuint intresse för det textila materialet och i det praktiska görandet gör hon kopplingar mellan tid, rum och social tillvaro. Själv säger hon att: ”Det är viktigt att hävda betydelsen av det praktiska görandet och att se värdet i det som inte alltid låter sig formuleras i ord ”.
KERSTIN ANDERSSON
(Från vänster)
LINEA
2020, bomullstyg och tråd
LINGON (UR SERIEN SKOGSBÄR)
2020, bomullstyg och tråd
Jag har provat på många hantverk i olika material, mest inom textila områden, och gått yrkesutbildningar inom väv, sömnad och broderi. Senare år har jag gått utbildningar i ArtQuilt, bla masterclass med Jette Clover, Elsbeth Nuseer-Lampe och Mirjam Pet-Jacobs. Jag målar med tyg och tråd istället för färg och pensel.
ANNA BONNEVIER
(Från vänster)
JAG ÄR HÄR NU
2018, akryl på duk
TISDAG EFTERMIDDAG
2018, akryl på duk
Anna Bonnevier (f 1981 i Gävle) bor och arbetar i Göte borg. Hon har en kandidatexamen i Fri konst från Kunstakademiet i Trondheim 2007. Hennes konstnärliga arbeten utgår ifrån olika lager av personliga erfarenheter i hennes vardagsliv. I olika situationer och rum tecknar hon ofta sig själv uppifrån och på håll. Att växla perspektiv och se på sig själv med distans ger henne möjligheter att prova olika förhållningssätt till vem hon är och det liv hon lever.
LISA MARIE-LOUISE CARLÉN
TILLSAMANS
2020, stengods och beläggning av järn, rost
Att skapa är som varma hallon på vaniljglass! Varmt-kallt-längtan-saknadförväntan och tillfredställelse. Jag skulpterar och bränner i stengodslera och målar med olja på duk. Jag drivs av nyfikenhet och att ständigt försöka utveckla mig. En önskan är att lyckas med att få fram ärlig känsla i allt som skapas. Det finns en story i allt.
CHAOSAIDEDDESIGN
HÖJ SKATTERNA
2020, installation
ChaosAidedDesign är ett kollektiv där helt nya resurssnåla, gördetsjälv-metoder konstrueras. Visionen med gruppen är att folkbilda om enklast möjliga alternativ till traditionella konstformer. Detta performativa verk visas som en installation med budskapen: a) att alla kan mycket enkelt börja massproducera sina egna tryckta affischer, b) åsikten att konstverk bör förmedla en relevant ambition eller ett politiskt budskap, c) allas vårt gemensamma framtida samhälle skulle bli bättre av högre skatter.
CAMILLA DAL
(Från vänster)
ANKSKIT
2020, stickning
ORDEN
2020, stickning
SMÄRTAN
2020, stickning
Jag arbetar i olika konstnärliga tekniker, bland annat textil, där intresset för hantverk får möta min lust till improvisation. Inspirationen kommer från folkkonst, klädesplagg, klotter och gatukonst. Materialet har jag ofta fått eller hittat på loppis, så det kan finnas en slumpmässighet i valet av färg och material. Jag utforskar möjligheten att klottra och vara spontan i långsamma tekniker som stickning och virkning och arbetar helst fritt och utan förlaga.
PETER ENDAHL
TJIKKO
2019, metall
Peter arbetar främst med måleri och metallskulptering i sin konst. Han har haft ett flertal utställningar, uppdrag och stipendier genom åren. Han arbetar också ibland med installationer, performance och video. Oftast blir det med akrylfärg på duk eller pannå och även storformat. Metallarbetena är handgjorda med hjälp av svets och redskap som behövs för att forma och arbeta med metall. Hans yttryck går oftast mot det industriella och mörka, med drag av expressionism.
BJÖRN ENGSTRÖM
(Uppifrån från vänster)
ARKITEKT
2020, stengods
SAK
2020, stengods
OVAL
2020, stengods
LENA ENGSTRÖM
(Från vänster)
LOCKED DOWN
2020, fotografi
AQUARIUS
2020, fotografi
Mina motiv hämtar jag ofta i naturen. Genom kameran ser/undersöker jag livet och landskapet i ett nära perspektiv.
MAHDI FARHADIAN LANGROUDI
PERVERTED PERSPECTIVE (TRIPTYK)
2020, fotoprint (digital)
En glimt genom mitt perspektiv av den förvirring och fixering som är mitt liv.
BIRGITTA GIDLUND
NÄR BINA FÖRSVUNNIT
2019, metall, plast
Arbetar framför allt 3-dimensionellt i olika material. Det kan vara metall, betong, trä, wellpapp, plast eller lera. Har för närvarande en viss förkärlek för rakubränd keramik, men att skruva ihop hittegods ur hemmets gömmor är också en intressant utmaning. Motiv som inspirerar finns i livet omkring oss.
MOA GUSTAFSSON
EN KROPPSLIG AVBILDNING AV ETT LANDSKAP
2019, keramik och Lava Sand
Moa Gustafsson (född 1991) erhöll sin Masterexamen vid Umeå Konsthögskola 2019. Hennes konstnärskap cirkulerar kring objekt och platser vi omger oss av. Hon intresserar sig för minnet dessa platser och objekt kan bära med sig och hur det påverkar oss. I en material orienterad praktik skapar hon skulpturala narrative av funna objekt, keramik och metall där den fysiska arbetsprocessen har en stor betydelse för form och gestaltning.
DANIEL HALLBYGÅRD
KOGG
2020, gran, furu och bomull
I skilda material och i lekfulla infall framställs tänkvärda alster som tilltalar barnet i oss och ger fart till idéer om vederkvickande äventyr hos betraktaren.
INGER HANSSON
(Från vänster)
LAMMET
2020, syrafritt akvarellpapper, akryl tusch i syrafritt passpartou
HUNDEN
2020, syrafritt akvarellpapper, akryl tusch i syrafritt passpartou
URBOCKEN
2020, syrafritt akvarellpapper, akryl tusch i syrafritt passpartou
ROLAND HANSSON
KUNSKAPENS TRÄD: …SO I ATE – THE WOMEN YOU GAVE TO BE WITH ME SHE GAVE ME FRUIT
2020, collage-blandteknik-duk på spännram
Bildhuggare kallar jag mig men arbetar också med måleri, grafik och collage. Det kan man se i mina utställningar – Skulpturlek-Feministen Jesus – och offentliga verk som Folkrörelsernas möte i Gysinge-PRO.
STEFAN HESSMAN
JAKTTORN 3
2020, foto
Finner mina modeller ute i naturen och kameran är min pensel. Är en amatör fotograf som tycker om att vara ute i naturen och skapa med kameran. Provar långa slutartider och Icm teknik (intentional camera movement) för att skapa trolska och suggestiva bilder. Tycker att man får fram känsla mer i de svart/vita bilderna.
ELIN HJULSTRÖM LORD
SECRET VILLAGE
2020, färgad skumplast
Jag har alltid varit fascinerad av det imaginära och vad som händer när orealistiska miljöer och företeelser krockar med verkligheten. Känslan av att se något nytt och oväntat. Vissa söker efter detta i stora rumsliga installationer, men i ett miniatyrformat där betraktaren själv får leta sig fram till oväntade och dolda objekt blir upplevelsen närmare och mer intim.
BARBRO HÅRDING
MARIA OCH KONRAD
2020, tusch och akvarell
Jag är 69 år och har efter pensioneringen gått 3 år på konstskolan i Gävle. Jag inspireras av naturen och drömmar och målar i tusch, akvarell och olja samt tillverkar objekt i keramik.
LARS HÖJERDAHL
WIND SO SOFTENING ABOUT
2020, digital
Verksam sen mitten på 60-talet med måleri och fotografi. Senare (2003) via Institutet för digitala konstarter, IDKA, utbildning i Elektroakustisk musik, Ljudkonst, Videokonst och Digital Bildkonst. Juryuppdrag inom Fotografi. Även Poesi genom dåvarande STIG, en antologi. Driver Text:Studio.
BEATRICE JALKELÖV
(Från vänster)
EN STJÄRNGOSSE
2020, olja på papper
BEKYMMERSLÖS
2020, olja på mdf
THESE ARE THE SHOES I WEAR; WHEN I RUN FROM THE DEVIL
2020, olja på mdf
I min konst undersöker jag en nedbrytning av det osynliga hindret emellan situation, tillstånd och vad som försiggår bakom det vi ser. Går nu mitt tredje år på Konstskolan.
TINA JANSSON
HITLER OCH JAG
2019, grafik
Att jobba intuitivt att kanalisera det jag tar in utifrån och göra det till ett konstverk. Detta verk kom till när jag befann mig på ett torg i valtider. Sverigedemokraterna hade sin valstuga på torget. Ballonger godis och app- låder. En mamma med sin dotter hon höll hennes hand och i den andra höll hon en ballong den var blå med bokstäverna SD. Det var starten på detta verk.
VALTER JOHANSOON
(Från vänster)
HELIG HIERARKI
2020, olja på kanvas
HUR LYDER EKVATIONEN OM SPIRITUELL DUALITET?
2020, olja på mdf
FYRTORNET
2020, olja och kol på kanvas
Mitt konstnärskap handlar om fantasi. En egen värld som byggts upp av det visuella medium jag valt att uttrycka mig igenom. Den värld som jag skapar bottnar i det undermedvetna med en drömartad logik som ger upphov till en surrealistisk typ av symbolism.
MARI JÄDERBERG
FRAGMENT
2020, keramik (cement/armeringsjärn)
Som konstnär arbetar jag gärna och oftast interaktivt med människor stora som små. Verken jag har ställt ut är oftast summan /kommentarer av/på de interaktiva möte jag/vi haft. I dessa Corona tider gick det inte att arbeta interaktivt så jag har i mitt verk (Fragment) inspirerats av Gävles offentliga skulpturer.
JONNA S. JÖNSSON
DOKTORERNA
2020, bläck på papper
DEN MÖRKASTE DELEN AV SKOGEN
2020, bläck på papper
Jag gillar att göra fysiska manifestationer av psykiska ting. Att konfrontera destruktiva tankemönster genom att teckna dem som varelser och invånare i kusliga dalen. Bläck och papper är mitt föredragna arbetssätt, men tack vare mitt ganska nystartade deltagande på konstskolan i Gävle får mina obehagligheter numer ta form i samtliga medium.
PETER J. KAUTZKY
POPPELALLÉ, VANDRING LÄNGS FÄLTET
2019, akrylmålning på duk
Arkitekt- måleri- och skulpturstudion, Wien. Grafik, olja, akryl, akvarell skulptur. Samlingsutställningar från 1966. Första separatutställningen i Gävle 1984, utställningar i Sverige och utlandet. Urval offentliga uppdrag: Marmorräcke Stadshuset Sandviken 1965. Ridå ”Starkare tillsammans” Folketshus Gävle 1980. Stålrelief ”Idrott” Kastvallen 1982. Stålrelief ”Sprinters” Nynäsvallen 1984. Blyinfattat fönster Hille Fg. Mikaelsgården Valbo 1993. Relief ”Traffic” Gävle 1999. Medlem NAS, GKG.
EWA KOHLSTRÖM
SNÖKRÅKOR
2019, Akryl
MISSING CAT
2020, Akryl
Började måla i olja tillsammans med min Morfar redan 1953 då jag var 8 år. Har sedan målat i olja fram till för cirka 8 år sedan, då jag gick över till akryl eftersom det inte luktar lika mycket. Målar oftast sådant som inte finns. Det som finns kan man ju fotografera i stället. Så snart jag har lite tid över tar jag fram staffliet och spiller färg lite här och där i köket.
ANNELIE KRANTZ
ELEGI
2020, broderi och akryl
Konstnär, född 1975, arbetar oftast med textila material och tekniker samt måleri. Intresserar mig för stygn, rytm och färg som rinner. Rymd, sönderfall och struktur.
SEPPO LAINE
(Från vänster)
ETT
2020, akryl, sprayfärg, blandmaterial på duk
TVÅ
2020, akryl på duk
TRE
2020, akryl på pannå
Samhällsvetare, estet. Studiecirklar i ABF, tack kära konstnärer studiecirkelledare. Tidigt tog abstraktion över för min del, avbildningen av saker som de är, får fotografin sköta om. Men att ta en pensel och en färg samt kanske nåt som råkas finnas till hands, eller jaga en dröm, en idé om en form och låta den bli den gestaltning som känns färdig har blivit min grej. Jag hittar inga titlar till verken som känns autentiska, känslan sitter i stunden och allt är öppet för tolkningar.
BODIL LENNARTSSON
PELLE PLUTT
2020, olja på duk
Bodil Lennartsson född 1948 i södra Dalarna Utbildad på Konstlinjen i Gävle 1967-1969 och 1982. 13 separatutställningar och ett stort antal samlingsutställningar. Gävleborgs länskonstförenings stipendiat 2018. Medlem i Gävle konstgrafiker sedan 2006.
SANNA LINDHOLM
(Från vänster)
PELARE
2018, björk och blyerts
RODNADEN
2018, björk och rouge
STÖDET OCH ARAPAIMAN
2018, gran, lind, pigment och lack
Imaginära och upplevda element smälter samman i abstrakta och figurativa gestaltningar kopplat till tillväxt, det förgängliga och förgångna. Genom att arbeta i en växelverkan mellan det abstrakta och figurativa intresserar jag mig för att undersöka informationsutbytet som framträder i mötet mellan skulpturer. En väsentlig strategi i mitt arbete är att omvärdera relationen mellan skulpturer, där tillåts materiella historier, meningar och idéer leva i ett tillstånd av aktivitet och föränderlighet.
BERT LINNÉ
KÄR LEK
2019, trä
Pensionerad bibliotekarie. Konststuderande på Gävle konstskolan 2012 – 2015 Kom sent ut som konstnär, arbetar med de flesta uttryck; måleri, teckning,keramik, järn, trä, video, ljud och bild, texter egna och andras.
MARIE LÖFQVIST
CLOWN-JAG
2020, Olja
KARWENDELS
2019, Akryl
UTSIKT FRÅN BRAUNECK
2019, Akryl
Alltid varit kreativ och provat på flera olika konstnärliga tekniker. Började med svart-vitt men har mer och mer gått över på färg. Skapar idag mest i olja, akryl och högtrycksgrafik.
JOHAN LÖFSTRÖM
BYGG
2020, diptyk, olja på duk
Bosatt i Gävle sedan 1999, ordförande, intendent, kreativ ledare för IDKA Kulturkiosken och en rad olika kreativitetsfrämjande konstprojekt i kommunen, sedan 2016. Prisbelönt i en internationell kreativitets-tävling, delad andraplats i OpenIdeas, arrangerad av Sony, WWF och IDEO, 2010-2011. Dubbelt prisbelönt för produktionen av en animerad graphic novel ”Deserted Walk”, 2011 Exit kortfilmsfestival, Gävleborg.
BIA PHIMKAN
RÖTTERNA
2020, keramik
Allt som skapas är inte noga planlagt, för vart tar spontaniteten vägen då? Impulserna måste få bidra på sitt sätt, jag vill inte alltid vara så kontrollerande med mig själv. Jag finner det utvecklande och inspirerande på samma gång när jag kan studera det som skapats. Materialen ger mig då stundtals nya uppslag och inspirerar till nya idéer. Stor fokus kommer ledande från min fysiska aktivitet och närvaro. När planering tynar låter jag kroppen och händerna styra. De får leda mig in i en ny resa.
MARIA ROSANDER
BOMBUS
2020, kollage/papper
SURR-SURR
2020, kollage- papper
FRÅN MARS TILL SEPTEMBER
2020, kollage/papper
Jag är en kreativ person som så länge jag kan minnas har mixtrat och mixat färg, form och mönster i olika, ofta blandade, tekniker. Jag utgår från naturen och min syn på en hållbar framtid i mitt skapande. Utbildning: Bild och Form 90 hp vid Uppsala Universitet samt vecko/helgkurser. Tidigare medverkan: Teckning 2020, Konsthallen Sandviken.
JERKER SVENSSON
SKAPLIGT SKÅPLIKT BJÖRK
2018, trä
SKAPLIGT SKÅPLIKT ASP
2019, trä
SPILLD MANNAKRAFT
2019, trä
Naturen och särskilt skogen, träden och träet genomsyrar mitt liv och mitt skapande. Det har även blivit mitt levebröd. I serien ”Skapligt Skåplikt” har jag försökt ta in en bit skog i vardagsrummet i form av det specifika trädet. Barken är orörd med sina mossor och lavar. Inuti syns och känns det bearbetade träet. Varje träd har sin yttre och inre karaktär likt människan. Mobilen ”Spilld Mannakraft” är en kommentar till synen på den nedvärderade textila konsten, ofta utförd av kvinnor.
CHRISTIAN TROSELL
DON’T YOU SEE
2020, utskrift av digital målning
I mina bilder dras jag ofta till människan – hens kropp och beteende. Kanske jag problematiserar eller bara undersöker dess estetik. Jag använder det digitala materialet i mitt skapande.
MIRIAM VINAY
NO TITLE
2019, porslin
NO TITLE
2020, porslin
”Varje keramiskt föremål är en egen värld. En drabbning med verkligheten. En förflyttning. Och en önskan att föra det vidare”. Jag är keramiker med ateljé i Björke, norr om Gävle. Jag inspireras av saga och fantasi och de flyktiga ögonblick då verkligheten drabbar mig med ett ryck.
LENA WENNBERG
VINSTLISTA 2020
2020, emalj
Arbetar idébaserat i olika material och tekniker. Har drivit sociala konstprojekt med insamlingar, återbruk och workshops. Separat- och samlingsutställningar i Sverige och utomlands. Erhållit ett flertal stipendier och utfört offentliga uppdrag. Utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och Gävle konstskola.
ANNA WESTBERG LARSSON
GRÖNA SKUGGOR
2020, textilkollage med väv i linvarp och garn
Anna Westberg Larsson är född 1974 i Gävle. Hon arbetar i olika tekniker med målning, keramik och skulptur. Hon går andra året på Konstskolan i Gävle och fokuserar i nuläget mycket på att undersöka den textila konsten.
ROLAND WESTLING
MRS SADENOUGH
2020, Akryl på träfiberpannå
Jag målar och har genom åren prövat olika färger och tekniker men under de senaste åren har det nästan uteslutande varit akryl, undantaget någon akvarell då och då.
AMI WIDAHL
FÖRKLÄDDA VÄLSIGNELSER I DIGITALISERINGENS VÄLDE
2018, akryl och sand på duk
Född 1953 i Kalmar och bosatt i Gävle. Jag ville bli konstnär redan som tonåring och har de senaste 15 åren levt ut den drömmen. Jag har haft många utställningar sedan 2006. Jag arbetar på intuition och följer impulser, vilket gör att jag aldrig vet hur ett verk ska sluta. Jag har gått i lära hos Pär Kock i Gävle annars är jag mest egenutbildad genom att måla och åter måla… Hemsida: www.amiwidahl.se
A WIKFELDT
HILMAS EXAMEN
2020, koppartryckpapper hanemule 300 gram
2011 började jag en kvällskurs på Gävle Konstgrafiker vilket sedan ledde till medlemskap 2014. Att jobba med olika grafiska tekniker ger mig mycket, eftersom det är ett gammalt ”hantverk” och att bilden växer fram i den grafiska processen. Bilden visar min farmor som utbildade sig till mejerska i Storvik i början av förra sekelskiftet. Hon kunde då ta hand om mjölken, göra smör och ost på större bondgårdar.
Foto: Michael Tebinka