billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Fristad Gävle

FRI_KC-hemsida

 

Fristadsprogrammet och ICORN

ICORN, International Cities of Refuge Network, är en medlemsorganisation för städer/kommuner/landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. Varje medlem i ICORN blir till en fristad som ger ett temporärt skydd under en period på (vanligtvis) två år åt en hotad författare, journalist, bloggare, skådespelare, konstnär osv.

Fristadsprogrammet skiljer sig från andra konstnärliga residensprogram på det vis att det viktigaste kriteriet vid urval inte är konstnärliga meriter utan just behovet av skydd. Det handlar om att flytta en person från en hotfull situation på en plats till en annan mer trygg plats och miljö, i vilken hen kan landa och få möjlighet att utöva sitt konstnärliga yrke bortom hot om våld och censur.

Som medlem i ICORN förbinder sig fristaden till att stå för fristadskonstnärens bostad och att dela ut ett stipendium till konstnären under perioden. Fristaden skall därtill ordna med en fristadskoordinator som skall agera mentor åt konstnären under perioden och presentera hen för dem mer sociala sfärerna i staden – om en sådan önskan finns. Stipendiet fokuserar på ett stabilt, tryggt grundskydd för personen i fråga och är inte ett konstnärligt stipendium som garanterar konstnärliga arbeten och uppdrag.

Fristadskonstnären kan välja att vara helt privat och hålla sig borta från offentligheten om hen så önskar.

Det finns inga motprestationer inskrivna i stipendiet – fokus är på konstnärens trygghet och att fristaden blir till en säker hamn.

 

Fristad Gävle

År 2015 blev Gävle kommun världens första fristad för en förföljd bildkonstnär. På så vis expanderades fristadskonceptet, som dessförinnan vanligtvis omfattat författare och journalister, till att nu även innefatta bildkonstnärer.

Fotografen/filmaren Issa Touma kom till Gävle våren 2016 från Aleppo, Syrien. Issa Touma var och är en central gestalt i Aleppos konstliv sedan mitten av 1990-talet och har fortsatt sin konstnärliga verksamhet trots återkommande påtryckningar. Touma kom att ha sin bas i Gävle under två års tid men är idag tillbaka i Syrien igen.

År 2018 tog Gävle kommun som fristad emot multikonstnären Seywan Saedian från Kurdistan. Seywan Saedian var under sin tid i Gävle väldigt mån om att nå ut med sin konst till allmänheten. Detta resulterade bland annat i en välbesökt skulpturturné i Gävleborgs län. Seywan arbetar både med fotografi, text, film och måleri – men det är nog framför allt skulpturerna av återvunnen metall som Gävleborna förknippar honom med. Seywans fristadsperiod tog slut vid årsskiftet 2020/2021. Han är kvar i Sverige med sin familj.

Gävle kommun är i färd med att starta upp arbetet för att välkomna en ny fristadsgäst. Vi siktar på att ha gästen på plats i Gävle vid slutet av 2022.

Kontakt Fristad Gävle:

Malva Molund
Fristadskoordinator
Telefon: 070 414 00 03
E-post: malva.molund@gavle.se

 

 Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!