billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Fristad Gävle

FRISTAD GÄVLE

 

I september 2015 tog Gävle beslut om att bli världens första fristad för en bildkonstnär. Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer. Städerna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN), en oberoende organisation som utgörs av medlemmarna själva; städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar yttrandefrihet, gästfrihet och internationell solidaritet.

Läs mer om ICORN här.

Kontakt Fristad Gävle:

Sergio Manzanares
Projektsamordnare på Kultur & fritid Gävle kommun och fristadskoordinator
Telefon: 070-084 02 59
E-post: sergio.manzanares@gavle.se

 

webb

NUVARANDE GÄST: ISSA TOUMA

Issa Touma kom till Gävle våren 2016 från Aleppo, Syrien. Touma kommer att ha sin bas i Gävle under två år och hoppas på så sätt kunna fortsätta sitt konstnärliga arbete.

Issa Touma har varit en central gestalt i Aleppos konstliv sedan mitten av 1990-talet och har fortsatt sin konstnärliga verksamhet trots återkommande påtryckningar. Basen för Toumas praktik är Le Pont Gallery i hjärtat av Aleppo som sedan 1996 har fungerat som en konstnärlig och intellektuell fristad. Här har han årligen arrangerat konsthändelser som International Photography Festival Aleppo och the International Women’s art festival.

Bland Toumas senaste fotografiska arbeten märks Women We Have Not Lost Yet, en fotoserie som tillkom på Le Pont i april 2015 då Aleppo utsattes för att snabbt eskalerande våld. Ett antal kvinnor gömde sig på galleriet och delade med sig av sina berättelser. Tillsammans beslutande man att arrangera en fotografering, som ett slags sista meddelande från de som fortfarande var i livet.

År 2012 startade Issa Touma Art Camping som ett svar på konflikten i Syrien och för att visa att det finns levande människor i Aleppo bakom statistiken som framkommer i internationell media. Art Camping är ett deltagande konstprojekt där unga personer från olika sorters bakgrund uppmuntras att uttrycka sig genom konst och kultur. Kärnan i projektet handlar om att arbeta tillsammans och att främja dialog och konst som motståndshandling. Genom Art Camping förmedlas också en annan bild av Aleppo som skiljer sig från den som förmedlas genom internationell media. Just nu arbetar Issa Touma i samarbete med Gävle Konstcentrum med att starta upp Art Camping Gävle.

Bland Toumas senaste verk märks också den internationellt uppmärksammade filmen 9 DAYS – From My Window in Aleppo som konstnären gjort visar Touma vilken akut roll konst och kultur spelar i konfliktområden.

BILD: Issa Touma i sitt galleri Le Pont Gallery i Aleppo, Syrien.
Foto av Hagob VanisianSkriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!