billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Fristad Gävle

FRISTAD GÄVLE

seywanfoto2

KONST I LANDSFLYKT – EN SKULPTURTURNÉ MED FRISTADSKONSTNÄR SEYWAN SAEDIAN

Seywan Saeedian har varit Gävles fristadskonstnär sedan snart ett år. Han är en skulptör, fotograf och konstnär från Iran och arbetar framförallt med järnskrot som han förädlar till konst. Han har varit på flykt från flera länder för sin konsts skull. Fristadsstipendiet innebär att han under skyddade förhållanden får bo och verka i Gävle i två år.

I ett tidigare projekt i Turkiet gjorde Seywan en vandrande skulpturutställning där han förde ut sin förbjudna konst till folket på en rad orter. Han använde sig av enkla medel, en lastbil och en megafon. Vi ville påminna om detta och upprepa hans turné här i Gävleborg. I Sverige idag är yttrandefriheten och rollen som konstnär ännu inte hindrad som på många andra platser i världen. Däremot hotas konsten av stora neddragningar på grund av försämrad ekonomi, inte minst i Gävle. Därav projektets namn ”Konst i landsflykt”.

Fristadsfrågan har varit mycket omdiskuterad i Gävle. Nu finns en politisk enighet om dess vikt, mot bakgrund av ett nytt politiskt läge, med behov att försvara de demokratiska värdena i samhället i stort. Konstens möjlighet att verka är en symbol för det fria ordets och demokratins ställning i Sverige idag. Turnén sker i Gävleborgs region, i Gävle med omnejd i början av sommaren och är ett sätt att med fristadskonstnärens hjälp, manifestera att konsten bör leva och verka. Våra frågor här, om yttrandefrihetens och konstens rätt att finnas och verka, är allas frågor.

TURNÉPLAN
1 juni Hofors – invigning av Växthuset i Hagaparken
2 juni Mackmyra – Skulpturparken
6 juni Gävle – Nationaldagsfirande i Boulongerskogen
8 juni Ockelbo – Wij trädgårdar, del av utställning
14 juni Sandviken – Sandvikendagarna
15 juni Forsbacka bruk – Invigning skulpturutställning
16 juni Axmar bruk – vid Folkteaterns föreställning ”Mästaren och Margerita”

Skulpturerna landar därefter på Konstcentrum där de deltar i Konstkollo som du kan läsa om här.


 

 

fristadskonstnar-1920x1080

SKULPTÖREN SEYWAN SAEDIAN ÄR GÄVLES NYA FRISTADSKONSTNÄR

Seywan anlände till Gävle i slutet av oktober tillsammans med sin familj.

– Mitt första intryck är att Gävle är en väldigt vacker stad. Jag och min familj är väldigt tacksamma över möjligheten att vara här, säger Seywan Saedian.

Gävle var först i världen med att ta emot en bildkonstnär när Issa Touma blev Gävles första fristadskonstnär i september 2015. Fristadsprogrammet syftar till att värna om yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd konstnär möjlighet att utöva sitt yrke i trygghet.

Gävle blir fristad i två år

– Vi är mycket stolta över vårt fristadsprogram. Det ska bli mycket intressant att få välkomna ytterligare en konstnär till Gävle, säger Martina Kyngäs (KD), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden.

Från och med oktober 2018 och två år framåt kommer Gävle att vara fristad för Seywan Saedian som förutom att skapa skulpturer också målar, fotar och skapar illustrationer. Inspirationen hämtar Seywan från sitt kurdiska arv och hans verk har ställts ut på ett flertal platser i Iran, Irak och Turkiet. Seywan Saedians fru Rounak Rasoulpour arbetar som illustratör och grafisk designer och har publicerat över 20 barnböcker på kurdiska. Paret kommer att leva i Gävle tillsammans med sin sjuåriga son.

Fristadskonstnär väljs av nätverket ICORN

– I vår roll som fristad ingår det att underlätta integrationen genom att skapa ett kontaktnät för vår stipendiat, och se till att familjen får kontakt med representanter för Gävles kulturliv, säger Sofia Nohrstedt, kulturchef vid Gävle kommun.

Vem som väljs ut som fristadskonstnär beslutas av nätverket ICORN, International Cities of Refugee Network, som är en oberoende organisation som utgörs av de städer och regioner som erbjuder skydd.

– Gävle spelade en viktig roll i processen att expandera ICORNS konstnärliga räckvidd när staden gick med 2015. Gävle kommun och Gävle konstcentrum har bidragit till att skapa en värdefull gemenskap för förföljda konstnärer och har bidragit till att lyfta mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, säger Karin Hansson, nationell samordnare för ICORN.

Läs mer om ICORN här.

Läs mer om Seywan Sedian:

Arbetarbladet 23.03.19
Gefle Dagblad 23.03.19
Gefle Dagblad 22.02.19
Arbetarbladet 20.02.19
Arbetarbladet 31.10.18
Gefle Dagblad 31.10.18
SR P4 Gävleborg 31.10.18
SVT Gävleborg 30.10.18

Kontakt Fristad Gävle:

Malva Molund
Vikarierande fristadskoordinator, Konsthallsassistent Gävle Konstcentrum
Telefon: 070 414 00 03
E-post: malva.molund@gavle.se

 

webb

TIDIGARE GÄST: ISSA TOUMA

Issa Touma kom till Gävle våren 2016 från Aleppo, Syrien. Touma kommer att ha sin bas i Gävle under två år och hoppas på så sätt kunna fortsätta sitt konstnärliga arbete.

Issa Touma har varit en central gestalt i Aleppos konstliv sedan mitten av 1990-talet och har fortsatt sin konstnärliga verksamhet trots återkommande påtryckningar. Basen för Toumas praktik är Le Pont Gallery i hjärtat av Aleppo som sedan 1996 har fungerat som en konstnärlig och intellektuell fristad. Här har han årligen arrangerat konsthändelser som International Photography Festival Aleppo och the International Women’s art festival.

Bland Toumas senaste fotografiska arbeten märks Women We Have Not Lost Yet, en fotoserie som tillkom på Le Pont i april 2015 då Aleppo utsattes för att snabbt eskalerande våld. Ett antal kvinnor gömde sig på galleriet och delade med sig av sina berättelser. Tillsammans beslutande man att arrangera en fotografering, som ett slags sista meddelande från de som fortfarande var i livet.

År 2012 startade Issa Touma Art Camping som ett svar på konflikten i Syrien och för att visa att det finns levande människor i Aleppo bakom statistiken som framkommer i internationell media. Art Camping är ett deltagande konstprojekt där unga personer från olika sorters bakgrund uppmuntras att uttrycka sig genom konst och kultur. Kärnan i projektet handlar om att arbeta tillsammans och att främja dialog och konst som motståndshandling. Genom Art Camping förmedlas också en annan bild av Aleppo som skiljer sig från den som förmedlas genom internationell media. Just nu arbetar Issa Touma i samarbete med Gävle Konstcentrum med att starta upp Art Camping Gävle.

Bland Toumas senaste verk märks också den internationellt uppmärksammade filmen 9 DAYS – From My Window in Aleppo som konstnären gjort visar Touma vilken akut roll konst och kultur spelar i konfliktområden.

BILD: Issa Touma i sitt galleri Le Pont Gallery i Aleppo, Syrien.
Foto av Hagob VanisianSkriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!