billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Intervju Jan Stene om Höstsalong 2020

Jan Stene_hs2020

”JAG TROR ATT FLER BESÖKARE ÄN NÅGONSIN KOMMER ATT TA DEL AV HÖSTSALONGEN PÅ KONSTCENTRUM”

-En digital presentation av Höstsalongen i Gävle är ett bra alternativ i dessa besvärliga tider. Tillgängligheten ökar och jag tror att fler besökare än någonsin kommer att ta del av Höstsalongen som fyller två år i år, säger Jan Stene, konstintendent vid Konstcentrum.

Höstsalongen på Konstcentrum är en grupputställning med lokala och regionala konstnärer som öppnade 14 november men på grund av coronapandemin har konsthallen nu stängt för fysiska besök. Nu presenterar Konstcentrum en digital version av Höstsalongen som är en samtidsskildring av konsten och har en bred representation av olika genrer; måleri, skulptur, fotografi och konsthantverk. Deltagande konstnärer är både professionellt verksamma och amatörer i kommunen och regionen.

Snackis i Gävle
-Utställningen är viktig för den lockar en bred publik och blir en gemensam samlingspunkt. Den kan bli en snackis för det lokala konstlivet och regionens invånare. Ja, folkbildande helt enkelt, menar Jan Stene.

Det är en grupputställning där konstnärerna är utvalda av en jury och urvalet av årets konstverk är gjort av Andréas Brännström, Anastasia AX och Maja-Lena Molin. Jan har curerat, placerat verken, i utställningen i konsthallen på Silvanum.

-Det är alltid en extra utmaning när det gäller grupputställningar. Vid hängning av utställningar handlar det om balans och dynamik. Jag tycker att Höstsalongen 2020 ser väldigt samtida och bra ut, säger Jan Stene.

Fler besökare kan ta del
Digitala utställningar har funnits länge inom konstbranschen men behovet har naturligtvis ökat under pandemin.

-En digital presentation i någon form tycker jag alltid ska finnas som ett komplement till utställningen i konsthallen, men visst, i dessa besvärliga tider spelar den en viktig roll som ersättare. Som alternativ till att konsthallen är stängd är det en enorm fördel att kunna erbjuda detta. Tillgängligheten ökar också och jag tror att fler besökare än någonsin kommer att ta del av höstsalongen i Gävle. Vi kommer att se mera av digitala presentationer i framtiden, säger Jan Stene.

Inlämning annorlunda i år
Pandemin påverkade också inlämningen av årets verk till salongen. Intresserade konstnärer fick skicka in foton och information om verken digitalt. Även inlämningen av verken genomfördes via tidsbokning för att undvika trängsel.
-Inlämningen av verken blev lite mer komplicerad än vanligt, men det löste sig fint, säger Jan Stene.

Webb och sociala medier
-Sammantaget blir det en fin upplevelse utan att man behöver besöka konsthallen. Jag tror salongen kan slå publikrekord trots pandemin, säger Jan. Han och kollegorna har fått nya förutsättningar att jobba. De arbetar hemifrån och har digitala möten för att fortsätta driva Konstcentrums verksamhet.

Den som vill se utställningen går in på Gävle Konstcentrums hemsida eller Facebook och där finns en minifilm av utställningen och installationsbilder. Konstcentrums digitala utställning kommer också spridas i Gävle kommuns kommunikationskanaler och digitala plattformar.
-Sociala medier och att dela är en nyckel idag för att nå ut till olika målgrupper, säger Jan Stene.

Den digitala höstsalongen pågår till och med 31 januari 2021.Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!