billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Utställningar

sunna_01

SUNNA HANSDÓTTIR
RÖD SOL BLÅ REP
13.02.2021–14.03.2021

Just nu är viktiga hörnstenar och ramverk under förflyttning i konstens värld. Vår digitala tidsålder har förändrat förutsättningarna för kultur och konstnärlig framställning. Möjligheterna att presentera, producera, upptäcka och uppleva konsten är oändliga, en kreativ The Long Tail. Det för med sig att de traditionella spelreglerna för hur vi definierar genres, stilar och hierarkier inom all kultur, inte bara bildkonsten, skrivs om. Sunna Hansdóttirs utställning Röd Sol Blå Rep är en central bit av detta större, samtida pussel.

Sunna Hansdóttir tog sin magisterexamen på Textilprogrammet vid Konstfack 2019. I en tidigare mer analog värld skulle en ”textilare” med måleriska intentioner sällan vinna mark på den samtida konstscenen. Traditionstyngda material som textil, glas och lera verkade ofta i egen sfär utanför konstens domäner. Idag är konsthantverkets influenser väldigt närvarande på både gallerier, museer och institutioner.

Mitt första intryck av Sunna Hansdóttirs konstnärskap var genom sociala medier. Det var en skönt omtumlande upplevelse. Här möttes jag av en nästan upprorisk, graffitiinspirerad bildvärld. Var uttrycket urbant, fotografiskt eller digitalt? Blandningen av färg, gradient referenser och textur fick fantasin att spreta åt flera håll. Var linjerna och kompositionerna medvetet slarvigt utförda i Photoshop eller var det handen som var där och intuitivt skapade denna främmande men ändå trygga känsla av igenkänning?

Likt en DNA-sax flyttar Sunna Hansdóttir textiltraditionens celler in i måleriets stora omlopp. Textilens närvaro tillsammans med textilfärgens suggestiva rörelse och form skapar ett oförutsägbart och lustfullt konstnärskap. Med en forskares försiktighet har hon börjat bygga en ny nisch för hur den tvådimensionella bilden kan se ut.

Konstnärens progressiva förflyttning av genre och materialhistoria blir ett bra exempel på hur samtiden tillåter förändring och kanonförskjutning. Jag är både stolt och glad över att en konstnär i framkant, som Sunna Hansdóttir, gör sin första konsthallsutställning på Gävle Konstcentrum, i en region med starka traditioner inom textil och hantverk. Vem vill inte vara en del av framtiden?

Jan Stene
Konstintendent

Läs mer om Sunna Hansdóttir på hennes hemsida (öppnas i nytt fönster)

 

 

Sunna Hansdóttir, Wet Towel, 2019. (Silkpaint on viscose, acrylic on canvas and wood, 111 x 82 x 11 cm). Photography by David Eng. Pic courtesy of the artist and NEVVEN.

Sunna Hansdóttir, Wet Towel, 2019. (sidenfärg på viskos, akryl på råduk och trä, 111 x 82 x 11 cm). Fotograf: David Eng. Bilden används med tillstånd av konstnären och NEVVEN.

 

23;11_72x102cm_sidenfärg&olja_på_råduk

Sunna Hansdóttir, 23;11, 2021, (sidenfärg och olja på råduk, 72 x 102 cm).

 

Sunna Hansdóttir, Nio, 2021, (akryl och olja på råduk, 37 x 49 cm).

 

alven_140x140cm_Akra-k&sidenfarg_pa_bomull&viskos

Sunna Hansdóttir, Älven, 2021, (sidenfärg/akryl på viskos/bomullstyg 135×140 cm).


 
Titta

Sunna Hansdóttir, Titta, 2021, (olja på råduk 37×49 cm).Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!