billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Utställningar

hostsalong_hemsida2021

HÖSTSALONG
14.11.20 – 31.1.21

Höstsalongen på Gävle Konstcentrum fyller två år i år. Stort grattis till denna nykomling på Gävle konst- och kulturscen! Konstsalongen som fenomen har en lång historia och har sitt ursprung i det förra sekelskiftet då konsten började ändra riktning och nya mekanismer påverkade hur konsten skulle se ut. Lite förenklat kan vi säga att den akademiska och den skolade styrningen blev mindre viktig. Samtidskonsten började också skymtas i horisonten. På vissa platser i Sverige är konstsalongen över 100 år gammal. Gävle Konstcentrums höstsalong är i sin linda, men är ett viktigt tillskott i det lokala konstlivet och för dess utövare. Vår ambition är att den ska vara en generös och central programpunkt under året – och en återkommande festlig händelse för Gävles invånare!

Jan Stene
konstintendent, Gävle Konstcentrum


Medverkande konstnärer:
Jonna S. Jönsson, Daniel Hallbygård, Roland Hansson, Ewa Kohlström, Marie Löfqvist, Mari Jäderberg, Sanna Lindholm, Bodil Lennartsson, Ami Widahl, Jerker Svensson, Björn Engström, Camilla Dal, Kerstin Andersson, Lars Höjerdahl, Barbro Hårding, Lisa Carlén, Maria Rosander, Peter Endahl, Anna Bonnevier, Roland Westling, Valter Johansoon/Gladstandard, Elin Hjulström Lord, Moa Gustafsson, Bert Linné, Peter J. Kautzky, Miriam Vinay, Beatrice Jalkelöv, Stefan Hessman, Anna Abrahamsson, Birgitta Gidlund, Mahdi Farhadian Langroudi/TKY, Lena Wennberg, A Wikfeldt, Bia Phimkan, Christian Trosell, Tina Jansson, Johan Löfström, ChaosAidedDesign, Annelie Krantz, Anna Westberg Larsson, Lena Engström, Seppo Laine, Heléne Andersson och Inger Hansson.

 


JURYN


 

anastasia-ax

ANASTASIA AX

Mitt konstnärskap präglas av en blandning av performance, installation, skulptur och ljud. Återkommande tema är utforskandet av aggressiva uttryck och hur de kan transformeras till kreativa verktyg. Ett sånt verktyg är expansion. Genom att på ett brutalt eller subtilt vis ockupera och expandera platser försöker jag bryta imaginära och fysiska gränser för att på så vis upprätta en levande dialog med publiken.

En annan en aspekt av min processorienterade arbetsmetod innebär samarbeten med bland andra ljudkonstnärer och arkeologer. Arbetet med arkeologer har fungerat som en vårdande och strukturerad kontrast till mina oftast uppslitande och efemära installationer. Som en ytterligare aspekt av energin i aggressionen finns rummet och arkitekturen som viktiga medspelare i det att mina installationer ställer sig i konflikt och dialog till dessa.

För snart 3 år sedan (i slutet av 2017) visades min utställning ”Copyright” på just Gävle Konstcentrum.

Anastasias kommentar om juryarbetet:
Rolig och inspirerande upplevelse. Så mycket kreativitet och bredd i ansökningarna, vilket gjorde arbetet utmanande och spännande. Tycker verkligen att Höstsalongen är viktig för att den är inkluderande och generös, förhoppningsvis kan den ge inspiration till Gävlebornas egna tro på sin kreativa förmåga och lust!

 


 

andreas-brannstromANDRÉAS BRÄNNSTRÖM

Kyrkbyn, Gammelstad f.1989
Konstnär och musiker utbildad på Umeå Konsthögskola

Brännström arbetar med lokalhistoria som material och placera det i ett idéhistorisk kontext med konceptkonsten som berättartekniskt grepp. I sitt arbete undersöker Brännström detaljerat och grundligt såväl levnadsöden, riter, traditioner och platsers betydelse i en konstnärlig antropologisk forskning. Just nu bearbetas bland annat Alvina Söderlund, fotograf från Bygdeträsk under 1920-talets levnad och arbete, Eldspjutsdörrarna i Kyrkbyn, Gammelstad och gravdepon i Rödäng, Umeå.

Parallellt med hans arbete utgör han tillsammans med Ludvig Widman Grammis och P3-guld-nominerade Väckelseacid-duon Bottenvikens Silverkyrka på Gävle-bolaget Lamour Records.

Brännström arbetar på och driver tillsammans med Anja Örn, Sara Edström och Therese Engström Galleri Syster i Luleå.

Andréas kommentar om juryarbetet:
Att få delta i Höstsalongen 2020, om än på håll, har varit en sådan ynnest. Att jag fått ta del av allt som skapats, med en sånn bredd och kvalité är ett stort privilegium och något jag är mycket tacksam för och ser fram emot att folk i Gävle ska få möjlighet till.

 


 

maja-lena-molinMAJA-LENA MOLIN

Jag har alltid varit intresserad av konst och särskilt konst som lyfter samhällsviktiga frågor eller belyser aktuella händelser lokalt och globalt. Detta intresse tog mig till Gävle där jag under en period arbetade på Gävle konstcentrum- som är en superviktig samhällsröst och plats för konst!

Jag är utbildad vid Konstfack i Stockholm, Universität der Künste, Berlin och Stockholms universitet. Märkligaste utställningen jag gjort (hittills) visades i ett gammalt hamam i Skopje, Makedonien, men att få hänga Västerbottens konstsalong är också en upplevelse. Har bl.a arbetat vid Museum Anna Nordlander, Skellefteå, Västerås konstmuseum och nu Södertälje konsthall.

Maja-Lenas kommentar om  juryarbetet:
Höstsalong 2020 är full av energi. Konsten är någonting som ständigt söker nya riktningar. Min förhoppning är att urvalet starkt skildrar den kraft som konsten ger!

 


 

COVID-19

Viktig information om hur utställningen hanteras och påverkas av situationen med COVID-19:

Gävle kommun och Gävle Konstcentrum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande coronaviruset. Följande åtgärder och förhållningsregler vidtas i samband med kommande utställning:

-Vi kommer ej att ha en vernissage/invigning för Höstsalongen. Utställningen öppnar lördag 14/11. Konsthallen håller öppet som vanligt under dagen kl.12-16. Vi uppmanar besökarna att om möjligt sprida ut sig i tid över dagen, så att inte alltför många anländer till öppning.

– Vi kommer erbjuda visningar i samband med utställningen. Begränsat antal platser, först till kvarn.

– Vår utställningsshop är borttagen för att minska smittspridning.

– Vi kommer att tillåta max 15 besökare i utställningen samtidigt. Vi ber er besökare att ha överseende med detta och hålla avstånd till varandra i konsthallen. Åtgärden kan innebära att viss väntetid uppstår. Planera gärna in extratid om möjligt i samband med ert besök till konsthallen.

– Vi placerar ut handsprit vid ingången till konsthallen. Vänligen använd er av den vid in- och utgång.

– Vi uppmanar våra besökare att stanna hemma vid minsta symptom – för allas bästa.Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!