billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Se en bok – vandringsutställningen

Processed with VSCO with f2 preset


SE EN BOK! – MED GÄVLE KONSTCENTRUM

En vandrande utställning av Gävles förskolebarn
24.10.17 – 19.2.18

Under hösten 2017 visade Region Gävleborg utställningen Se en bok! i Rågången på Silvanum. Utställningen visade den stora samling originalbilder ur bilderböcker som Region Gävleborg sedan en tid har byggt upp, bilder som annars visas permanent i vårdmiljöer och i olika vandringsutställningar inom länet.

I samband med utställningen anordnade Gävle Konstcentrum pedagogiska workshops riktade till Gävle kommuns förskoleklasser. Projektet fick namnet Se en bok! – med Gävle Konstcentrum och bjöd in till pedagogiska aktiviteter i relation till utställningen samt barn- och bilderböcker. Under ledning av konstpedagoger från Konstcentrum har barnen upptäckt, upplevt och utforskat bilderboken som medium. Förskolegruppernas besök har bestått av visningar, högläsning och kreativt skapande för att gemensamt utforska bilderbokens alla olika potentialer samt skapa engagemang och intresse för inför bildens kvalitéer. Resultatet blev en vandrande miniutställning som visar de bilderböcker förskolebarnen själva har fyllt av bilder, berättelser och egna upptäckter.

Miniutställningen kommer under hösten 2017 samt våren 2018 att vandra runt på Gävles bibliotek och visar de fantasirika bilderböcker som producerats under höstens pedagogiska satsning. Genom att arbeta med flera olika former till läsning av en bilderbok har bokens innehåll fångats upp och på olika nivåer reflekterats kring. Gävle Konstcentrums pedagogik bygger alltid på aktivt deltagande samt gemensam dialog, därför har det pedagogiska samtalet i Se en bok! – med Gävle Konstcentrum varit lika essentiell som det kreativa skapandet. Vi menar att reflektion, både emotionell och intellektuell, redan i en tidig ålder öppnar upp för nya tolkningar av jaget och tillvaron runt om oss. Reflektion är ett verktyg för lärande och här har bilden och dess kontext fått agera utgångspunkt för samtalet.

Att läsa en bilderbok aktiverar flera sinnen och att konstruktivt tänka kring vad vi ser och hör blir i en tid då vi omges av bilder i ett högt tempo, allt viktigare. Likt vuxna förväntas barn att förstå och tolka de bilder vi ser runt om oss, att få lära sig att aktivt analysera bilder är därför en viktig och värdefull del i den samtida kulturen. Genom arbetet med Se en bok! – med Gävle Konstcentrum ville vi betona bilderboken som redskap genom vilket barnet kan bearbeta omvärlden, dess uttryck och in­tryck.

Projektet Se en bok! – med Gävle Konstcentrum är ett samarbete mellan Gävle Konstcentrum, Region Gävleborg samt Gävle Bibliotek.


UTSTÄLLNINGEN VANDRAR HIT

Valbo bibliotek
onsdag 25.10 – måndag 6.11

Stadsbiblioteket
onsdag 8.11 – måndag 20.11

Hedesunda bibliotek
onsdag 22.11 – måndag 4.12

Sätra bibliotek
onsdag 6.12 – måndag 18.12

Andersbergs bibliotek
onsdag 20.12 – måndag 8.1

Hille bibliotek
onsdag 10.1 -måndag 22.1

Bergby bibliotek
onsdag 24.1 – måndag 5.2

Bomhus bibliotek
onsdag 7.2 – måndag 19.2­Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!