billiga sverige butikens outlet: UGGS , skor ,

Tryckfrihetsdagen 2.12

stigdagerman


onsdag 2.12

FIRA TRYCKFRIHETSDAGEN!

Obs. olika platser för dag- och kvällsprogrammet, se nedan.

Den 2 december firar vi för andra gången i rad årsdagen för världens första tryckfrihetsgrundlag, vilken antogs i Sverige 1766. I år bjuder vi på ett fullspäckat program på både Högskolan i Gävle och på Gävle Konstcentrum som på olika sätt fördjupar frågan om hur det står till med den konstnärliga yttrandefriheten. På kvällen blir det också release för den nya publikationen Fristäder, gästfrihet och yttrandefrihet, sammanställd av Niels Hebert och Amanda Hårsmar och utgiven på Nätverkstan.

Programmet är en del av serien ”Litteratur och frihet” inom Dagermanseminariet vid Högskolan i Gävle i samarbete med Gävle Konstcentrum.

TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN 1766

Den 2 december 1766 antog Sverige världens första tryckfrihetsförordning. Internationellt sett var den nya lagen unik då den innebar att tryckfriheten skulle vara oinskränkt. Lagen har under åren genomgått skiftande öden, men har alltid återgått till de grundläggande principerna. Det skedde så sent som 1949, då den nuvarande grundlagen trädde i kraft. År 2014 inledde Gävle Konstcentrum och Högskolan i Gävle ett samarbete där vi beslutade att fira tryckfrihetsdagen varje år, med särskilt fokus på yttrandefrihetens ställning idag.

NY BOK: FRISTÄDER, GÄSTFRIHET OCH YTTRANDEFRIHET

I tider när det ropas allt högre om att inskränka, ja, helt avskaffa, gästfriheten och när yttrandefriheten på en gång hotas och tänjs är det viktigare än någonsin att försvara dessa värden. Det nätverk av fristäder för förföljda författare och konstnärer som de senaste decennierna vuxit fram i Europa är ett sådant försvar. I Fristäder, gästfrihet och yttrandefrihet skriver konstkritikern Niels Hebert om yttrandefrihetens ställning i ett globalt perspektiv, om hoten mot konstnärer, om bakgrunden till både den svenska yttrande- och tryckfriheten samt om fristädernas historia. När Gävle år 2014 tog beslut om att bli en fristad för en förföljd konstnär uppstod diskussioner. I boken redogörs för de politiska och rättsliga turer som följde. Fristäder, gästfrihet och yttrandefrihet inleds med filosofen Jacques Derridas lika uppfordrande som hoppingivande uppmaning att bygga fristäder.

Redaktörer: Niels Hebert, Amanda Hårsmar. Fristäder, gästfrihet och yttrandefrihet är utgiven av Nätverkstan i samarbete med Svenska Konstkritikersamfundet och Gävle Konstcentrum.

Innehåll: Förord (Ulrika Stahre), Ytterligare en ansträngning, kosmopoliter i alla länder! (Jacques Derrida), En tystare värld (Niels Hebert), Den ena människans betydelse för den andra (Anna Livion Ingvarsson i samtal med Amanda Hårsmar), Dokument.


PROGRAM TRYCKFRIHETSDAGEN 2 DECEMBER 


PROGRAM HÖGSKOLAN I GÄVLE kl 13:15 – 15:00
Plats: Högskolan i Gävle, Biblioteket, Krusenstjernasalen, Kungsbäcksvägen 47

Gränsen för yttrandefrihet?
Nils Funcke, journalist och tryckfrihetsexpert

Tryckfrihetsförordningen 1766 och dess grundare Anders Chydenius
Arne Ruth, publicist

Fristadskonstnärer och de konstnärliga friheterna
Anna Livion Ingvarsson och Hanna Nordell, Gävle Konstcentrum

Vårt behov av tröst är omättligt
Stina Oscarson, dramatiker/författare och samhällsdebattör

Invigning av Dagermanhörnan på Högskolebiblioteket
En hyllning till Stig Dagerman och det fria ordet

 

PROGRAM GÄVLE KONSTCENTRUM kl 18:15- 20:00
Plats: Gävle Konstcentrum, Silvanum, Kungsbäcksvägen 32

Release för boken Fristäder, gästfrihet och yttrandefrihet

Tryckfrihet, PEN:s arbete och Dissidentbloggen
Elnaz Baghlanian, Svenska PEN

Urban Forsgren och Bengt Söderhäll spelar och sjunger Stig Dagerman

När konsten tar sig friheter
Niels Hebert, konstkritiker

Avslutande samtal med riktning mot 250-årsjubileet.

 

Bild: Stig Dagerman fotograferad av Sune Stigsjöö 1947/Stig DagermansällskapetSkriv ut/Tipsa andra om den här sidan:  
  • Facebook
  • TwitThis
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!