27 januari 2018 -

18 mars 2018

BRITTA MARAKATT-LABBA
SPEGLINGAR
27.1.18 – 18.3.18

Gävle Konstcentrum är stolta över att presentera konstnären Britta Marakatt-Labba i årets första utställning, Speglingar. Utställningen kretsar kring det konstnärliga skapandets betydelse för historiskt berättande och identitetsskapande, där Marakatt-Labbas konstnärskap agerar huvudroll. Britta Marakatt-Labba är känd för sitt sätt att skildra den samiska tillvaron genom broderade scener. Med väl valda stygn gestaltar Marakatt-Labba i broderi betydelsefulla händelser, samisk mytologi och politiska reflektioner. Linnevävens yta blir på så sätt en plats för historiskt och samtida berättande.

Vi visar en replik, på tyg, av det 24 meter långa verket Historia som var ett av huvudverken på Documenta 2017, en personlig tolkning avsamisk historia och mytologi. Därtill visas ett femtontal nyare och äldre verk i flera tekniker, främst broderi. I utställningen visas också en serie porträtt av Fritz Sjöström, som sedan ungdomen varit en inspirationskälla i Marakatt-Labbas konstnärskap och som här står i dialog med hennes verk.

Britta Marakatt-Labba (f 1951) har studerat vid Högskolan för Design & Konsthantverk och är en av de konstnärer som startade den samiska Masi-gruppen som skulle komma att få stor betydelse för samisk kultur och konst. Hon har under 2017 fått stor uppmärksamhet i och med att hon deltog i den prestigefyllda utställningen Documenta 14 i med verket Historia. Marakatt-Labba har under året belönats för sina konstnärliga insatser med den kungliga medaljen Illis quorum meruere labores, och har även mottagit John Savio-priset samt Ganneviksstipendiet 2015. Konstnären har efter Documenta deltagit i en rad utställningar internationellt samt under hösten även i Sverige i Luleå vid Lindbergs konstgalleri. Närmast visas hennes verk i Chicago under våren och i en tematisk samlingsutställning i Bonniers konsthall till hösten.

Under utställningsperioden sker ett program i relation till utställningen, i samarbete med bland andra Länsmuseet i Gävle, som innehåller film, föreläsningar och samtal där den samiska kulturen, nationellt och lokalt, står i centrum.

Kontakt

Datum

2018-01-27 - 2018-03-18

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?