17 juni 2023 -

13 augusti 2023

Camilla Dal

Förändringens kraft och mystik
(Gävle 2002-2022)
17.06.2023-13.08.2023

Öppettider: Tisdag-söndag 12-16

Till intervju med Camilla Dal på gavle.se

Viskande vindar

Förändringens kraft och mystik bygger på cirka fyratusen fotografier av Camilla Dal. Utställningen fokuserar på fem stora rivningar i Gävle 2002–2022: Elektroverken, Läkerol, Gävle Galvan, Stadsbiblioteket och Transformatorstationen. Alla fem är starka symboler för en svunnen tid som nu ligger bakom oss, men blir också avstampet för nya visioner och en oskriven framtid. Fotografierna från de olika byggnadshistoriska platserna projiceras direkt på konsthallens väggar i form av bildspel som varierar i storlek och rytm. Bildspelen blir rörliga visuella fönster där du kan följa den kraftfulla rivningsprocessen av en stads historia. Det är kaotiskt, dammigt och brutalt men också kontemplativt och i viss mån terapeutiskt.

Camilla Dal är bildkonstnär, skribent och fotograf men är i Gävle kanske mest känd för sin frigående röst som ofta sticker fram i den offentliga debatten eller sociala mediaflödet. Av alla ämnen som hon brottas med eller avhandlar är det ett som alltid återkommer och det är stadsmiljöfrågor. Det är nog få platser och exploateringsprojekt i kommunen som Camilla inte kommenterat eller på annat sätt vidrört. Under dryga tjugo år har Camilla Dal följt ett Gävle i förvandling. Väldigt lite har gått hennes kamera förbi i den rivningsprocess som tuggat sönder det gamla för att ge plats åt det nya.

Rivningar av byggnader är många gånger förknippade med starka känslor, komplexa konsekvenser och ibland långsamma läketider. Camilla Dals engagemang när hon rör sig över denna smärtsamma förändringsprocess, som ett samhällets transformation kan innebära, ligger i effekterna av dess framfart. Vilken del av oss läggs till historiens tysta arkiv och vilka platser görs tillgängliga för kommande generationer? På vilket sätt vi bemöter dessa frågor är centralt i hennes ständigt pågående arbete. Camilla Dals konstnärliga persona, alltid på tvärs eller i opposition, representerar för mig en sann sökare, en konstnärssjäl med vurm för ett humanistiskt ideal där alla får plats. Inte trodde jag att utställningen Förändringens kraft och mystik skulle lyfta fram äldre tiders viskande vindar – solidaritet är på väg tillbaka.

/Jan Stene, Konstintendent Gävle Konstcentrum


”Redan som liten upplevde jag rivningars våldsamma kraft. Ett minne är från när jag var cirka fem år gammal. Grävskopor, grushögar och raserade väggar, mitt i en stad. Sedan drömde jag om det på natten, maskinernas farliga dans och en lugnande röst som talade i mitt öra.”

Camilla Dal

Kontakt

Datum

2023-06-17 - 2023-08-13

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?