9 mars 2019 -

14 april 2019

FREDRIK SÖDERBERG 9.3.19 -14.4.19

Vernissage lördag 9.3 12-16

Kl. 13.00 invigningsprogram:
Eva Asp, chef för Gävle konstcentrum berättar om utställningen tillsammans med konstnären.
Helene Börjesson, ordf i kultur- och fritidsnämnden inviger utställningen. Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Fredrik Söderbergs konstnärskap utmärker sig av en extraordinär detaljrikedom och geometri. Söderberg utexaminerades från institutionen för konst på Konstfack år 2000 och är en av sin generations främsta konstnärer. Hans konstnärskap präglas av kontraster. Bland hans verk finner man allt från ljusa, sirliga, detaljrika akvareller till minimalistiska oljemålningar där den geometriska formen står i centrum. Vissa av Söderbergs verk innehåller en stillsam symmetri medan andra skildrar det mörka och våldsamma. Några av hans verk har jämförts med Hieronymus Bosch, i ett slags myllrande, bestialiskt groteskeri. I sin strävan efter fulländning, arbetar han med den helt rena linjen och experimenterar högst kontrollerat med formen. Söderberg har förmågan att på ett strikt och stiliserat sätt tämja färgens skörhet.

Det andliga i centrum i Söderbergs konst. Sedan 2008 har Söderberg metodiskt arbetat i akvarell med andlighet som genomgående tema. Där har han intresserat sig för en föreställningsvärld som befinner sig i de andliga gråzonerna, ockultism, psykoanalys och olika andliga gemenskaper. Han har gjort sig ett namn genom att i sina detaljrika akvareller kartlägga den andra historien, den som går vid sidan av den etablerade. Ett av utställningens centrala verk är bildsviten Åter till Naturen i Tyskland som består av 42 akvareller som senast visades i sin helhet på Galleri Riis i Stockholm 2016. Verket är resultatet av flera års resor i Tyskland och Schweiz. I verket kartlägger Söderberg rörelser, personer och ideologier som var aktiva i början av 1900-talets politiska och religiösa miljöer. Dessa har senare återfunnits i mer obskyra grupper i nazityskland, för att senare ta sig till 1960-talets alternativkulturer i Kalifornien. Verket kan ses som både en inre och yttre resa. Centralt i de senaste fem årens arbeten är ett intresse för en kristen mysterietradition vilket är ett resultat av Söderbergs konvertering till den Katolska kyrkan.

Söderbergs verk har ställts ut flitigt i och utanför Sverige. Bland hans senaste utställningar finns bl.a. utställningen Sun and Steel, the Warrior’s Path, Cecilia Hillström Gallery 2018 och en separatutställning I stepped into an avalanche, It covered up my soul på Galleri Riis i Oslo 2019. Hans verk återfinns i bland annat Moderna museets och Magasin III:s samlingar. I utställningen, som är konstnärens första retrospektiva, visas ett drygt 50-tal verk, tillkomna under perioden 2008-2019.

Presscitat

”Utställningen är den största presentationen av Söderbergs konstnärskap”
Åter till naturen i Tyskland är ett verk om ondska och godhet med lika många nyanser som i de akvareller som verket består av”

-Gefle Dagblad 9.3.19

”Fyra utställningar i en där en personlig bildberättelse (Åter till naturen i Tyskland)…är fenomenalt fascinerande”
”Söderbergs tekniker är olja och akvarell där han är sanslöst skicklig”

-Arbetarbladet 9.3.19

Kontakt

Datum

2019-03-09 - 2019-04-14

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?