1 juni 2019 -

16 juni 2019

KONST I LANDSFLYKT – EN SKULPTURTURNÉ MED FRISTADSKONSTNÄR SEYWAN SAEDIAN

Seywan Saeedian har varit Gävles fristadskonstnär sedan snart ett år. Han är en skulptör, fotograf och konstnär från Iran och arbetar framförallt med järnskrot som han förädlar till konst. Han har varit på flykt från flera länder för sin konsts skull. Fristadsstipendiet innebär att han under skyddade förhållanden får bo och verka i Gävle i två år.

I ett tidigare projekt i Turkiet gjorde Seywan en vandrande skulpturutställning där han förde ut sin förbjudna konst till folket på en rad orter. Han använde sig av enkla medel, en lastbil och en megafon. Vi ville påminna om detta och upprepa hans turné här i Gävleborg. I Sverige idag är yttrandefriheten och rollen som konstnär ännu inte hindrad som på många andra platser i världen. Däremot hotas konsten av stora neddragningar på grund av försämrad ekonomi, inte minst i Gävle. Därav projektets namn ”Konst i landsflykt”.

Fristadsfrågan har varit mycket omdiskuterad i Gävle. Nu finns en politisk enighet om dess vikt, mot bakgrund av ett nytt politiskt läge, med behov att försvara de demokratiska värdena i samhället i stort. Konstens möjlighet att verka är en symbol för det fria ordets och demokratins ställning i Sverige idag. Turnén sker i Gävleborgs region, i Gävle med omnejd i början av sommaren och är ett sätt att med fristadskonstnärens hjälp, manifestera att konsten bör leva och verka. Våra frågor här, om yttrandefrihetens och konstens rätt att finnas och verka, är allas frågor.

TURNÉPLAN
1 juni Hofors – invigning av Växthuset i Hagaparken
2 juni Mackmyra – Skulpturparken
6 juni Gävle – Nationaldagsfirande i Boulongerskogen
8 juni Ockelbo – Wij trädgårdar, del av utställning
14 juni Sandviken – Sandvikendagarna
15 juni Forsbacka bruk – Invigning skulpturutställning
16 juni Axmar bruk – vid Folkteaterns föreställning ”Mästaren och Margerita”

Skulpturerna landar därefter på Konstcentrum där de deltar i Konstkollo.

Kontakt

Datum

2019-06-01 - 2019-06-16

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?