15 september 2018 -

28 oktober 2018

KONSTEN VI (SNART) ÄGER TILLSAMMANS
15.9-28.10

Sedan Gävle byggdes upp efter den stora stadsbranden har konsten och kulturen varit en viktig och integrerad del av det offentliga rummet. Idag är konsten inte bara en självklar del av staden. Den är också en del av stadens historia.

Mycket av den konst som vi idag kan se på torg och i parker har tillkommit med hjälp av generösa donationer. Men det finns också stora och viktiga verk i anknytning till offentliga byggnader, som inte alla dagligen har tillgång till, t.ex. skolor och äldreboenden. Sedan 20 år tillbaka arbetar Gävle med den så kallade 1%-regeln. Det innebär att en procent av investeringskostnaderna vid en nybyggnation eller större renovering avsätts för konstnärliga gestaltningar. Just nu växer Gävle snabbt och därför pågår det många konstnärliga projekt. Nya skolor, förskolor och äldreboende byggs och planeras att byggas samtidigt som äldre byggnader byggs ut och renoveras. Till dessa skapas konstnärliga verk som alla kommer att bidra till att göra miljön bättre. Förmodligen kommer flera av dessa nya konstverk att i framtiden vara lika omistliga delar av staden, på samma sätt som t.ex. Eric Grates Gudinna vid Hyperboreiskt hav framför Rådhuset.

I utställningen Konsten vi (snart) äger tillsammans presenterar vi några av de aktuella konstnärerna och de projekt de arbetar med. Medverkande är: Anna Abrahamsson, Catrin Andersson, Catti Brandelius, Backa Carin Ivarsdotter, Marie Jäderberg Vasdekis, Matti Kallioinen, Gunilla Klingberg i samarbete med BRRUM arkitekter, Linnea Rygaard, Nacho Tatjer och Johan Thurfjell.

Lördag 15.9
VERNISSAGE: KONSTEN VI (SNART) ÄGER TILLSAMMANS 
12:00 Gävle Konstcentrum

För mer information:
Björn Norberg, curator och intendent för offentlig konst
Telefon:  076 518 78 08
Mail: bjorn.norberg@gavle.se

Eva Asp, konsthallschef
Telefon: 076 518 98 93
Mail: eva.asp@gavle.se

Kontakt

Datum

2018-09-15 - 2018-10-28

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?