17 augusti 2019 -

22 september 2019

MATS HJELM – DEN ANDRA STRANDEN

För första gången har den internationellt erkände konstnären Mats Hjelm en utställning i Gävle, där han visar det hyllade videoverket Den andra stranden.

Mats Hjelm (f 1959) är konstnär och dokumentärfilmare, som företrädesvis uttrycker sig i komplexa och storskaliga mulitmediala installationer. Hjelm är utbildad bland annat vid institutionen för konst på Konstfack i Stockholm och vid Cranbrook Academy of Art, USA, mellan åren 1987-91. I sina verk behandlar han genomgående historiska förändringar, som utmärks av omvälvande och dramatiska politiska och sociala skeenden där den personliga rösten och individen, ofta på ett poetiskt vis, får spegla sig i dessa skeenden.

Mats Hjelms verk har ställts ut flitigt i och utanför Sverige, vid Moderna museet i Stockholm, Museum of African and American History i Detroit, Dubais internationella filmfestival, Museum of Contemporary Art Chicago, Venedigbiennalen, för att nämna några sammanhang. Senast visades hans verk i separatutställningen ”The Other Shore” på Norrtälje konsthall denna vår. Det var en utställning som fick lysande recensioner i riksmedia. Hans verk återfinns i bland annat Moderna museets och Malmö konstmuseums samlingar, och han har utfört offentliga gestaltningar av vilka kan nämnas verk för Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm och Malmö sjukhus nya annex. I utställningen på Gävle konstcentrum ingår den stora rumsliga videoinstallation ”Den andra stranden” (2017), som tidigare i år visats i Norrtälje och vid Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro 2017, samt neonverket ”Where One is the Other Must Be” (2014). Det senare verket togs fram för utställningen ”Himlen är här” som visades i Uppsala domkyrka året för verkets tillkomst.

VERNISSAGE LÖRDAG 17.8 KL 12-17
Vernissage av utställningen ”Den andra stranden”.
Eva Asp, chef Gävle Konstcentrum, inviger utställningen kl. 15:30 (Observera tiden).TISDAG 27.8 18:30 

SAMTAL OCH FILMVISNING MED KONSTNÄREN
GÄVLE KONSTCENTRUM, FURUSALEN

Filmvisning och samtal mellan konstnären Mats Hjelm och Eva Asp. Utställningen hålls kvällsöppen mellan kl 16-20.

Kontakt

Datum

2019-08-17 - 2019-09-22

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?