2 september 2023 -

29 oktober 2023

Peter Frie

The View Belongs to Everyone

02.09.2023 – 29.10.2023

Vernissage: Lördag 2 september kl. 12-16.

Invigning kl. 13 av Jan Stene, konstintendent, i närvaro av konstnären.

Till intervju med Peter Frie på gavle.se


”Att måla blev en terapi för mig, och naturen en del av den. När jag hade upptäckt målningen så fanns det inget annat. Det var det här och det enda för mig.”

Peter Frie

Peter Frie är född i Lysekil 1947 och är verksam i Bjärehalvöns frodiga omgivningar. Han började måla landskap tidigt i livet, vilket visade sig bli en process som aldrig tagit slut. Ett naturligt och aldrig stillastående tillstånd. Det är som konstnären själv säger: Jag har målat oändligt många landskap. Peter Frie är utbildad i Köpenhamn men har genom livet skolat sig själv i det klassiska måleriet, där Cézanne och Vermeer spelat en viktig roll för den konstnärliga inspirationen.

Möjligheten för betraktaren att använda fantasin framför ett vackert landskap och skira cumulusmoln kan vid första impulsen tyckas begränsad. Bilden blir intagande och kanske nästan låser den kreativa delen av din förmåga. Den är mer ett igenkännande än intellektuellt stimulerande, kanske för att landskapet alltid har funnits där. Vi har brukat det och kontrollerat det i årtusenden. Det är en del av människans livsbetingelser.

Det var först när människan började återge naturen, måla och fotografera den, som den plötsligt belastades med en annan betydelse. Natur blev kultur. När vi ställs inför detta skifte och adderar konsthistoriens hundratals år av landskapsmåleri – det hurtfriska friluftsmåleriet i kombination med vår vurm för episka naturscenerier som social markör – cementeras vår perceptionsförmåga. Precis som vi gjort med vårt ekosystem har vi tagit den målade bilden av naturen för given, kontaminerat och devalverat den till funktion och konsumtion.

Det är i detta resonemang Peter Fries konstnärskap har ett alldeles eget och unikt utrymme på konstscenen, och en viktig uppgift att bära. I en eskapistisk stil där en smärtsamt vacker natur mejslas fram i måleriet och skulpturerna, skapar konstnären en fiktiv dokumentation av en verklighet innan den var belamrad av mänsklighet. Peter Fries konst blir till artefakter från en annan tid, en visuell sanningsbärare med ett abstrakt poetiskt anslag. Det var så här landskapet såg ut innan måleriet var uppfunnet, innan kulturen fanns och före människans förmåga att omforma, förändra och projicera.

/Jan Stene, Konstintendent Gävle Konstcentrum

Kontakt

Datum

2023-09-02 - 2023-10-29

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?