14 mars 2015 -

17 maj 2017

ROY ANDERSSON
VAD ROLIGT ATT HÖRA ATT NI HAR DET BRA
14.3.15 – 17.5.15

Roy Andersson innehar en särställning inom svensk film, med filmer som utmärker sig genom visuell kraft och absurd humor. Centralt i utställningen är hans arbete med den nyligen avslutade serien långfilmer som han kallar ”trilogin om att vara människa.” Roy Andersson (f.1943) långfilmsdebuterade med kultfilmen En kärlekshistoria 1970. Därefter har har han stått bakom bland annat reklamfilmer, kortfilmer, bokproduktioner och en utställning om Sveriges förhållande till förintelsen. Förra året avslutades hans långfilmstrilogi med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Filmen belönade honom som första svensk någonsin med det prestigefyllda Guldlejonet för bästa film på filmfestivalen i Venedig. Utställningen är producerad av Gävle Konstcentrum och Studio 24.

Vernissage lördag 14 mars med invigning kl 15:00. Konstnären närvarar.
Varmt välkomna!

Stillbild från Du levande. Copyright Studio 24.


PROGRAM

torsdag 23.4
VÄRLDSBOKSDAGEN – BENGT SÖDERHÄLL: VÅRT BEHOV AV HERR MORO

Bengt Söderhäll presenterar några funderingar kring läsning av och studentsamtal kring texter och bilder ur Lyckad nedfrysning av Herr Moro och Vår tids rädsla för allvar – två böcker av Roy Andersson. Den 23 april arrangeras aktiviteter världen över för att fira Världsbok- och upphovsrättsdagen, som är ett tillfälle att hylla böcker och författare och att sprida glädje kring litteratur och läsning. Bengt Söderhäll är ordförande i Stig Dagermansällskapet och lärare i didaktik på Högskolan i Gävle. Arrangemanget sker i samarbete med Dagermanseminariet.

tisdag 15.5 – torsdag 17.5
ROY ANDERSSON X3 PÅ BIO I GÄVLE

Roy Anderssons trilogi om att vara människa visas på Filmstaden i Gävle i samband med att det är sista helgen för utställningen Vad roligt att höra att ni har det bra på Gävle Konstcentrum. Filmkavalkaden inleds med Sånger från andra våningen på fredagen, fortsätter med Du Levande på lördagen och avslutas med En duva satt på en gren och funderade på tillvaron på söndagen.
Filmvisningen är ett samarbete mellan Gävle Konstcentrum, Bio 7:an och Studio 24.

Kontakt

Datum

2015-03-14 - 2017-05-17

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?