3 september 2022 -

30 oktober 2022

Salad Hilowle – Homecoming

Gävle Konstcentrum presentar stolt utställningen Homecoming med konstnären Salad Hilowle.

Salad är född 1986 i Mogadishu och uppvuxen i Gävle. Ungdomsåren präglades starkt av Skottes musikteater men även besöken på Skogsmuseet Silvanum har satt sina spår hos konstnären. Redan i unga år var det konsten som lockade. Skogsmuseet hade blivit Konstcentrum och Salad drömde tidigt om att få ställa ut på hemmaplan. Den begåvade Gävlesonen, utbildad på Kungliga Konsthögskolan, som numera är verksam i Stockholm har fått en strålande start på sin karriär med prestigeutställningar på både Kulturhuset i Stockholm och Göteborgs Konsthall. Därför är det extra roligt att han under september och oktober ställer ut samtidigt på Gävle Konstcentrum och Länsmuseet Gävleborg.


Med Hilowles ljudverk från Konstcentrum fortfarande ringande i öronen ser jag på de olikartade föremålen på Länsmuseet – ett slags punktbelyst associationskedja. Och där någonstans inser jag också att konturerna av Hilowles metod nu börjar träda fram ur mörkret. Hur hans personligt färgade berättande skickligt blandar fakta med konstens fiktiva kraft. För att orientera sig i tillvaron, för att hitta sig själv – och andra, i historien.

Magnus Bons, Expressen. Till recensionen

Salad är utbildad bildkonstnär och regissör men auteur är en mer korrekt beskrivning av konstnären. Hans idévärld har ett dynamiskt spektrum men utgår alltid ifrån en hög personlig integritet. Med en kompromisslös vision över sitt konstnärliga narrativ iscensätter han sina presentationer med olika berättartekniska redskap. Ljus, ljud och rörlig bild koreograferas ofta så effektivt att den färdiga installationen blir som att befinna sig på en teaterscen eller i en film. En utställning med Salad är teatralisk men aldrig utan en djupare frågeställning eller utforskande. Bakom den visuella tydligheten och upplevelsens första chimär rör sig en mångbottnad och sylvass träffsäkerhet. Salads vakna intellekt och erfarenhet rör sig varsamt genom kulturhistorien och socialantropologins sargade vidder. Vilka vi är, vart vi kommer ifrån och hur vi tillhör är centrala frågor i konstnärskapet. En pågående konstnärlig undersökning utan givna svar som aldrig försöker skriva sina betraktaren på näsan.

Jan Stene
Konstintendent, Gävle Konstcentrum.


Parallellt med utställningen Homecoming på Gävle Konstcentrum visas en utställning med samma namn på Länsmuseet Gävleborg.

Utställningsperioden på länsmuseet är 3 sept–13 nov. LÄS MER

Kontakt

Datum

2022-09-03 - 2022-10-30

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?