18 november 2023 -

14 januari 2024

Samaneh Reyhani

Boostân

18.11.2023 – 14.01.2024

Vernissage: Lördag 18 november kl. 12-16.
Invigning kl. 13 av konstintendent Jan Stene, i konstnärens närvaro.

Till intervju med Samaneh Reyhani på gavle.se

Till konstnärens hemsida


”Medan jag skulpterar porträtterar jag min egen känsla. När verket sedan visas för andra ser och förnimmer de andra saker. Det är det vackraste med konst, att det kan ge oss så många olika värden och intryck utifrån vilka vi är.” 

Samaneh Reyhani

Vyssande filosofi

Samaneh Reyhani är född 1990 i Iran. Hon är utbildad skulptör på University of Art, Teheran och tog sin magisterexamen i fri konst på Malmö Konsthögskola 2017. Samaneh har redan ställt ut på flera gallerier och museer över hela landet. Hennes konst finns representerad i betydande samlingar som Uppsala Konstmuseum, Ståhl Collection, Norrköping, Gävle Konstcentrum och Malmö Konstmuseum.

Samanehs konstnärskap är i ständig dialog med de råämnen hon arbetar med. Marmor, sten, textil och trä är återkommande material som bearbetas efter traditionella tekniker, ofta i en kombination, till en klassisk eller organisk form. Formatet är både litet och stort. I hennes fint frammejslade objekt finns det en litterär ambition. Det finns alltid en berättelse bakom skulpturerna. En historia, inte sällan till det persiska språket, men ibland även med förgreningar ända tillbaka till civilisationens vagga i Mesopotamien för cirka 5 000 år sedan.

Poesi och litteratur är viktigt för Samanehs konstnärliga process och titlarnas tillkomst. Utställningens persiska namn, Boostân, betyder fruktträdgården men är också namnet på en bok av den medeltida poeten och filosofen Saadi. Han är känd som en av den persiska kulturens stora intellektuella. Flera av hans verk tillhör litteraturhistoriens mer inflytelserika i frågor som berör andlighet, moral och etik.

Utställningen domineras av skulpturer som står på konsthallens golv och hänger från taket. Det är som att vandra genom en vyssande fantasiskog där du efteråt landar vid en glänta omgärdad av stora öppna fönster. Konstnären erbjuder en plats åt besökaren för kontemplation och återhämtning med den muntliga berättartraditionen som tyst viskande röst i bakgrunden. Samaneh Reyhani är en begåvad skulptör och ett framtidsnamn, men också en sagoberättare som ger oss en djup insikt i språkets och kulturens betydelse.

Jan Stene
Konstintendent, Gävle Konstcentrum


Kontakt

Datum

2023-11-18 - 2024-01-14

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?