17 oktober 2020 -

31 oktober 2020

SEYWAN SAEDIAN – MED ÖPPET HJÄRTA

Under en tvåårsperiod har den kurdiske multikonstnären Seywan Saedian haft en fristad i Gävle. I samband med utställningen Med öppet hjärta som visas 17–31 oktober på Gävle Konstcentrum når fristadsperioden sitt slut.

Det har varit lärorikt och glädjande att följa Seywans etablering i Gävle och Sverige och se hans konstnärskap växa. Genom hans konst och gärning har vi fått ta del av berättelser om hur tillvaron ser ut för kulturskapare i världen – i en tid då demokrati och yttrandefrihet inte kan tas för givna.

”I slutet av år 2018 via ICORN kom jag och min familj till Sverige och Gävle stad. Det här var den längsta resa under vår tjugoåriga flykt. Tidigare har vi bott i de andra delarna av mitt hemland som ligger under ockupation av Turkiet, Irak och Iran, så detta var egentligen första gången vi lämnade vårt land.

Vi är en konstnärlig familj som under alla omständigheter har ägnat oss enbart åt konst och konstskapande verksamhet. Och vi har lyckats skapa en hel del betydelsefulla konstverk.

Efter att ha tillbringat fyra år i Turkiet ville man inte förnya vårt uppehållstillstånd och vi tvingades ännu en gång till flykt. Sverige öppnade famnen och kallade på oss. Jag måste erkänna att bemötandet vi fick i Sverige var den första och enda gången vi togs emot någonstans med respekt och värme, vilket gjorde att jag blev chockad. Ett kallt land som under en kall årstid tog emot oss med öppet hjärta, ett varmt omfamnande och ett stort hem för oss att leva i.

Under vår tid här har vi råkat ut för en del stora och små problem, så som livet ter sig för de flesta människor – men skillnaden från tidigare är att vi nu inte är ensamma om det och viktigast av allt är att vi längre inte är rädda. ” 

– Seywan Saedian, fristadskonstnär Gävle kommun

Kontakt

Datum

2020-10-17 - 2020-10-31

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?