13 februari 2021 -

14 mars 2021

Sunna Hansdottír – Röd sol blå rep

Just nu är viktiga hörnstenar och ramverk under förflyttning i konstens värld. Vår digitala tidsålder har förändrat förutsättningarna för kultur och konstnärlig framställning. Möjligheterna att presentera, producera, upptäcka och uppleva konsten är oändliga, en kreativ The Long Tail. Det för med sig att de traditionella spelreglerna för hur vi definierar genres, stilar och hierarkier inom all kultur, inte bara bildkonsten, skrivs om. Sunna Hansdóttirs utställning Röd Sol Blå Rep är en central bit av detta större, samtida pussel.

Sunna Hansdóttir tog sin magisterexamen på Textilprogrammet vid Konstfack 2019. I en tidigare mer analog värld skulle en ”textilare” med måleriska intentioner sällan vinna mark på den samtida konstscenen. Traditionstyngda material som textil, glas och lera verkade ofta i egen sfär utanför konstens domäner. Idag är konsthantverkets influenser väldigt närvarande på både gallerier, museer och institutioner.

Mitt första intryck av Sunna Hansdóttirs konstnärskap var genom sociala medier. Det var en skönt omtumlande upplevelse. Här möttes jag av en nästan upprorisk, graffitiinspirerad bildvärld. Var uttrycket urbant, fotografiskt eller digitalt? Blandningen av färg, gradient referenser och textur fick fantasin att spreta åt flera håll. Var linjerna och kompositionerna medvetet slarvigt utförda i Photoshop eller var det handen som var där och intuitivt skapade denna främmande men ändå trygga känsla av igenkänning?

Likt en DNA-sax flyttar Sunna Hansdóttir textiltraditionens celler in i måleriets stora omlopp. Textilens närvaro tillsammans med textilfärgens suggestiva rörelse och form skapar ett oförutsägbart och lustfullt konstnärskap. Med en forskares försiktighet har hon börjat bygga en ny nisch för hur den tvådimensionella bilden kan se ut.

Konstnärens progressiva förflyttning av genre och materialhistoria blir ett bra exempel på hur samtiden tillåter förändring och kanonförskjutning. Jag är både stolt och glad över att en konstnär i framkant, som Sunna Hansdóttir, gör sin första konsthallsutställning på Gävle Konstcentrum, i en region med starka traditioner inom textil och hantverk. Vem vill inte vara en del av framtiden?

Jan Stene
Konstintendent


”Jag använder textilen som minnesbärare, av det allmänmänskliga och det högst personliga med hjälp av materialet vi alla har någon slags relation till. Minnet av en solblekt gardin från ditt barndoms sommarhus eller av den rutiga duken på pizzerian där du fick ditt hjärta krossat första gången.”

Sunna Hansdóttir

PORTRÄTTFILM MED SUNNA HANSDÓTTIR

Intervju med Sunna Hansdóttir om hennes konstnärsskap och arbetet med Röd Sol Blå Rep på Gävle Konstcentrum. Filmen är inspelad på plats i konsthallen under tiden då utställningen installeras, och visar – förutom intervjun med konstnären – en glimt av konstverken och installationsarbetet.

Utställning: Röd Sol Blå Rep
Curator: Jan Stene, konstintendent
Gävle Konstcentrum 13.02.21 – 13.03.21
Livsmiljö Gävle, Gävle Kommun
Produktion: Michael Tebinka


PODCAST MED SUNNA HANSDÓTTIR

Jenny Danielsson samtalar med Sunna Hansdóttirom hennes konstnärsskap och om arbetet med utställningen Röd Sol Blå Rep på Gävle Konstcentrum.

Podcast Gävle Konstcentrum
Intervju med konstnären Sunna Hansdóttir
Utställning: Röd Sol Blå Rep
Curator: Jan Stene, konstintendent
Gävle Konstcentrum 13.02.21 – 13.03.21
Livsmiljö Gävle, Gävle Kommun

Produktion: The Artword
theartword.com
Intervjuare: Jenny Danielsson
Redigering: Ellen Kittel
Musik: Hans Appelqvist

Kontakt

Datum

2021-02-13 - 2021-03-14

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?