18 juni 2022 -

14 augusti 2022

The Collection

Urval nyförvärv 2020-22, Gävle kommuns konstsamling.

En samling kan beskrivas som ett antal föremål, platser eller idéer som över tid förts samman enligt en övergripande strategi och struktur av en person, organisation och institution. Samlingar finns av alla slag men det som jag tror förenar dem är det osynliga värdet. I bildkonsten pratas det ofta om nominella värden men jag tror essensen i allt samlande mer styrs av känslor, affektionsvärdet, viljan att ta hand om, att skapa en kontext. Museer och institutioner vilar på samma humanistiska tanke men har i högre grad ett formellt ansvar. Här handlar det om kulturpolitik och demokratiska grundpelare, historiska och kulturella värden skall bevaras och förvaltas till eftervärlden. Detta har resulterat i en enorm bank av kulturskatter som manifesteras i tusentals olika geografiska områden, objekt och byggnader, allt från Pyramiderna, Metropolitan, Machu Picchu, Lejonporten och faktiskt även Gävle Konstcentrum. Dessa värden har de senaste åren blivit utmanade då vi på olika platser i världen har sett hur mörka krafter tydligt försökt radera delar av denna vår civilisations gemensamma samlade värdegrund.

Gävle Konstcentrums arbete med att köpa in konst till Gävle kommuns samling må vara en väldigt liten del av detta större system men dock så viktigt. Allting hänger ihop och utan att de vet om det är Gävleborna med och skapar en viktig länk i en större kedja. I Gävle får konstsamlingen agera som demokratisk symbol utifrån ovan resonemang men kanske framför allt som folkbildare. Konsten som köps in lånas nämligen ut till kommunens arbetsplatser och offentlighet. I stället för att hänga postern från veckotidningen på väggen får Gävles invånare ta del av äkta konst varje dag på jobbet, i väntrummet och på biblioteket. Upplev det senaste stjärnskottet på konstscenen eller njut av ett äldre lite mer klassiskt grafiskt blad med skog i solnedgång. Gävle Konstcentrum finns här för att hjälpa till och ge dig som bor i kommunen den bästa möjliga ingången till den samlade bildkonstens fantastiska värld.

I konstsverige hittar vi några av de mest namnkunniga och internationellt erkända samlingarna på Nationalmuseum, Malmö Konstmuseum och Moderna Museet. Robert Rauschenbergs skulptur Monogram som köptes in av Moderna 1965 är ett ikoniskt konstverk som ägs gemensamt av svenska folket. Verket definierar både bokstavligen och bildligt talat sinnebilden av samtidskonsten men är kanske ännu mer en representant för människans organisationsiver och kreativa förmåga att skapa bestående symboler och kärnvärden av abstrakta idéer. Gävle Konstcentrum har köpt in konst till kommunens samling sedan 60-talet. Vem vet om det i vår samling finns eller kommer att växa fram ett konstverk av samma magnitud. Utställningen The Collection har ambitionen att belysa denna möjlighet. Tänk om det i framtiden är just Gävle som sitter på en Mona Lisa eller Skriet.

The Collection är ett urval från de senaste årens inköp, 2020 – 2022. Ett tvärsnitt som medvetet satts ihop för att ge en bild av hur samtiden ser ut eller kanske rentav känns. 20 konstnärer är med i utställningen men många fler är inköpta under perioden. Verken är inhandlade från hela landet och även det lokala konstlivet i Gävle finns representerat. Både Ateljéföreningen Gaffel och Gävle Konstgrafiker har funnits med på inköpsrundorna. Utställningens förpackning, med installerad heltäckningsmatta och väggarna målade i skira färger är en medveten flirt med den tidigare och äldre historiens lite murriga slottssamlingar, men också med dagens globala konstmarknad där den med pengar kan besöka en prestigemässa i Basel eller Hong Kong och i en läckert designad monter inhandla vilken Picasso de önskar. Pris och värdeutveckling är absolut viktigt när du samlar, oavsett vad du samlar på, det vet vi alla efter år med Antikrundan. Men det kommer aldrig komma i närheten av det där andra osynliga värdet, det för evigt ovärderliga.

Jan Stene
Konstintendent, Gävle Konstcentrum.

FILM FRÅN UTSTÄLLNINGEN

The Collection
Gävle Konstcentrum 18.06.22 – 14.08.22
Livsmiljö Gävle, Gävle Kommun

Beskrivning av film: Delar av utställningen ”The Collection” i konsthallen på Gävle Konstcentrum. Konstverken syn både i sin helhet och i närbild. Stämingsfull musik är pålagd över bilderna. I text framgår informationen ”18 juni – 14 augusti 2022, The Collection, Gävle Konstcentrum”.

Kontakt

Datum

2022-06-18 - 2022-08-14

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?