28 augusti 2021 -

24 oktober 2021

Ulrica Hydman Vallien (1938-2018) Paradise Lost

28.08.2021 – 24.10.2021

Ulrica Hydman Vallien var professionellt verksam och välkänd sedan tidigt 60-tal, men det skulle dröja nästan 60 år innan en etablerad institution inte längre kunde stå emot hennes konstnärliga charm. Staffan Bengtssons fantastiska utställning och kulturgärning En Paradisattack (2020) på Liljevalchs var den första stora museala presentation någonsin av detta frodiga, livfulla och inte minst viktiga konstnärskap. Tyvärr fick konstnären aldrig uppleva denna bekräftelse då hon hastigt lämnade oss 2018.

Hennes konstnärliga karriär är inte bara passionerad, motstridig och älskad. Jag tror också att den på många sätt var före sin tid. Hon utnyttjade alla plattformar som gavs. Ulrica sålde på alla sätt som gick och hon begränsades inte av ängslig branschosäkerhet eller givna strukturer, utan hon körde på! Ulrica Hydman Valliens arv representerar i dagens open source-klimat den unga konstnärens alla möjligheter och hon hade tusentals följare långt innan internet och social media fanns. Få konstnärer har, eller kommer någonsin, att uppnå det varumärke och den folkkära förankring som Ulrica lade under sina fötter. Gävle Konstcentrums utställning Paradise Lost har ambitionen att belysa denna livsbejakande gärning där drivkraften, motsättningen med att var människa, konstnär, älskare och mor, alltid var det som stod i centrum. En ständig inspirationskälla för pågående liv.

Jan Stene
Konstintendent


”Jag bejakar, jag är inte så rädd av mig. Jag vill klämma ur mig det som är viktigt – och får på köpet även det som är oviktigt. Det är skönt att ösa ur sig och plocka det bästa. Jag vet inte alltid vad jag gör, men det blir ofta bra.”

Ulrica Hydman Vallien

PORTRÄTTFILM OM ULRICA HYDMAN VALLIEN

Konstintendent Jan Stene intervjuar kurator Staffan Bengtsson om arbetet med utställningen Paradise Lost på Gävle Konstcentrum, och om Ulrika Hydman Valleins konstnärsskap. Filmen är inspelad på plats i konsthallen under tiden då utställningen installeras.

Porträttfilm
Ulrica Hydman Vallien
Utställning: Paradise Lost
Curator: Staffan Bengtsson i samarbete med konstintendent Jan Stene
Gävle Konstcentrum 28.08.21 – 24.10.21
Livsmiljö Gävle, Gävle Kommun

Produktion: Michael Tebinka


PODCAST, ULRICA HYDMAN VALLIEN

Ett samtal mellan Staffan Bengtsson, Jan Stene och Jenny Danielsson, om Ulrika Hydman Valliens konstnärsskap.

Podcast
Utställning: Paradise Lost
Curator: Staffan Bengtsson i samarbete med konstintendent Jan Stene
Gävle Konstcentrum 28.08.21 – 24.10.21
Livsmiljö Gävle, Gävle Kommun

Produktion: The Artword
theartword.com
Intervjuare: Jenny Danielsson
Redigering: SMT Radio
Musik: Hans Appelqvist

Kontakt

Datum

2021-08-28 - 2021-10-24

Plats

Gävle

Kostnad

Gratis

Arrangör

Gävle Konstcentrum

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?