Ny skulptur av Bertil Vallien vid Gävle Konserthus!

Stiftelsen GDJ-fonden donerar en ny skulptur till Gävle kommun. Konstnären Bertil Vallien har skapat GAVLE med staden och platsen i åtanke. Konstverket kommer att stå på udden utanför Gävle Konserthus.

GAVLE är en trygg jätte som kommer att stå på udden utanför Gävle Konserthus och speja ut över Gavleån. En jätte från fantasins värld som grundade staden Gävle och fårade marken med sitt spjut. Skåran blev en vattenväg mot inlandet, idag kallat Gavleån, beskriver Bertil Vallien sitt senaste konstverk, tillägnat Gävle.

Under april och framåt kommer Gävle kommun att förbereda platsen och utföra markarbete på udden, inför uppställningen av konstverket.

– Tanken är att konstverket ska vara på plats hösten 2023 eller våren 2024, säger Jan Stene, konstintendent på Gävle Konstcentrum.

Stiftelsen GDJ-fonden har under många år funderat på vilken konstnär som ska skapa deras nästa donation.

– I samband med Ulrica Hydman-Valliens utställning på Gävle Konstcentrum, hösten 2021, besökte Bertil Vallien Gävle. Då föddes tanken att han skulle vara vår nästa konstnär. Vi tog kontakt med Bertil Vallien och vi skickade bilder på den tänkta platsen. Resten är historia, säger Rikard Eriksson, styrelseledamot i GDJ-fonden.

Bertil Vallien, född 1938, är en av Sveriges mest välkända och etablerade konstnärer. Han är erkänd för sitt konstnärskap över hela världen och är representerad på museer och gallerier i USA, Japan, Australien och runt om i Europa. Han är skulptör, keramiker, formgivare och glasgjutare.

– Bertil Vallien är en av glaskonstens giganter och det är fantastiskt glädjande att GDJ-fonden genom sin donation än en gång bidrar till Gävle kommuns imponerande samling av offentlig konst, säger Helene Börjesson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

GDJ-fonden har sedan 1949 donerat offentlig konst till Gävle kommun och har sedan dess spelat en viktig roll i utvecklandet av Gävle som kulturstad.

– Bertil Vallien kommer, med anledning av detta platsspecifika beställningsarbete, presenteras med en soloutställning på Gävle Konstcentrum sommaren 2024 innan verksamheten flyttar till Agnes kulturhus, säger Jan Stene.

Här kan du läsa mer om GDJ-fonden

Svartvitt porträtt på konstnären Bertil Vallien.

Bertil Vallien

Hjälpte informationen på denna sida dig?