1 april 2023 -

30 april 2023

Vårsalongen 2023

01.04.2023 – 30.04.2023

Med Vårsalongen vill vi återigen rikta strålkastarljuset på det rika och frodiga konstliv som finns i Gävleborg. Utställningen äger rum 1-30 april på Gävle Konstcentrum.


Årets juryarbete har varit sedvanligt inspirerande och frustrerande på samma gång. Många konstverk har bedömts och nagelfarits för att på bästa sätt bereda plats åt ett större och bredare urval jämfört med förra årets ”krispiga” och kanske glest installerade salong. I år kommer publiken uppleva en annan trängsel och mustighet bland de nästan hundra konstverken som visas i konsthallen. Det är nog trots allt så en salong ska vara. Mångfasetterad och fylld till brädden på ett lagom smakfullt sätt.

Ska jag spana efter en trend eller rörelse är den politiska konsten svagt representerad, med enskilt undantag, vilket kan tyckas konstigt i det rådande klimatet. I stället upplever jag en lite mörkare och mer reflekterande ton som tenderar att luta åt det imaginära och mer sökande hållet. Kanhända är det så vi människor fungerar – när omgivningen fylls av osäkerhet är det tryggare att luta sig mot sitt eget eller snegla mot fantasins ändlösa horisonter.

Vårsalongen 2023 är Gävle Konstcentrums fjärde salong. Det regionala konstlivets nyfikenhet och vilja att synas håller i sig, även om jag ser fram emot att nästa år attrahera en ännu bredare grupp och framför allt hoppas på fler ansökningar från en yngre generaration. Synpunkter och idéer tas tacksam emot för att fortsätta ge Vårsalongen de bästa förutsättningarna för en framtida tillväxt. Ska ansökningsförfarandet göras lite mer spektakulärt? Ska vi gå över till att göra en helt digital salong? Förslagen och de möjliga koncepten är flera. Vad tycker du?

Jan Stene
Konstintendent, Gävle Konstcentrum


Jury

Årets jury består av konstnären Elin Hjulström Lord, curator Carl Anders Skoglund samt konstintendent Jan Stene från Gävle Konstcentrum.

Här hittar du bilder och film från fjolårets Vårsalong.

Kontakt

Datum

2023-04-01 - 2023-04-30

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?