27 april 2024 -

26 maj 2024

Vårsalongen 2024

Konst från Gävleborg, högt som brett, nytt som erfaret

27.04.2024 – 26.05.2024

Nu är det dags för årets vårsalong – den sista på Silvanum – med konst från hela länet. Här ryms en stor bredd av konstverk i många olika tekniker och uttryck. Såväl professionella konstnärer som amatörer med koppling till Gävleborg finns representerade i den fullspäckade, brokiga och festliga utställningen.

Fösäljning av konstverk i Vårsalongen

På plats i konsthallen finns ett programhäfte med information om konstverken, konstnärerna och vilka verk som är till salu. Om du är intresserad av att köpa ett konstverk tar du kontakt med värdarna i konsthallen.

Alexander Norberg

Alva Karlsson Jäder

Anders Thomasson

Andrzej Kulig

Anette Öberg

Anna Berglund

Anna Jansson Isberg

Anna Rokka

Annika Arnar

Barbro Hårding

Barbro Lundberg

Camilla Löf

Cecilia Lindgren

Cecilia Rosenmåne

Christina Kluge

Daniel Hallbygård

Duncan Gardner

Ebba Löfgren

Ella-Kari Marilda Eriksson

Emelie Forslin

Emelie Zetterberg

Emily Norrbelius

Erika O’Neill

Hanna Cecilia Wilén Lindkvist     

Hans Olov Eriksson

Heléne Andersson

Ida Ericsson

Ida Hedberg

Jens Ahlbom

Jini Hedblom

Joel Karismaa

Johanna Hägerstrand Lindvall

Josefin Eklund

Julia Hellström

Kerstin Andersson

Lasse Nivér

Linnea Berg Björk

Lisa Ceder

Mari Jäderberg

Maria Fedko

Maria Grudéus

Maria Jansson

Marie Löfqvist

Marie-Louise Lagheim

Melina Dahl

Mika Wiborgh

Mikael Nord

Mohammad Sida

Mona Nilsson

Märtha Eleonora Mella

Narmin Esmail Bardens

Niklas Brodd

Oliver Wiklund

Per Åleskog

Pia Stjärnvind

Samael Törnberg

Sari Palmroth

Simon Larsson   

Siri Björkman

Tilde Blom

Ulla Brink

Ulrica Brorén

Xiaoyi Xu

Yvonne Lindh

Åsa Fällgren

Åsa Gårdebäck


Välkommen till Vårsalongen 2024

Vem är rätt person att sitta i juryn till en konstsalong? Det är en bra fråga, och det var något dockan Tord fick fundera över. Få kan nog motivera hans medverkan bättre än han själv:

”Jo, för att jag precis som många andra egentligen kan ganska lite om konst. Och sådana personer behövs också i jurygrupper. Dessutom är jag stryktålig. Jag tål väldigt mycket konst, det vill säga jag kan bedöma väldigt många verk innan jag kroknar.”

Tord spred med bravur informationen till slott och koja. Och vilket resultat det blev! Närmare 300 ansökningar togs emot. Hundratals konstverk tittades på, begrundades och bedömdes av juryn. I slutändan var det 68 konstnärer som blev utvalda till Vårsalongen 2024.

Det kan tyckas lite speciellt att placera en fiktiv person som dragplåster till en salong, men det finns en klar strategi. Vi lever i en tid där den fria tanken på många sätt är utmanad av okunskap och inskränkthet. I ett sådant klimat är det viktigt att kulturen vaknar till liv och sträcker sig mot en så stor publik som möjligt. Tords oförargligt svaga karaktärsdrag och hemmasnickrade betraktelser kan vara en gemensam nämnare som representerar både våra brister och förtjänster. På flera sätt är det kanske oss själva vi tittar på när Tord dyker upp i social media och marknadsför årets vårsalong i Gävle.

Efter några olika versioner av Vårsalongen har jag kommit fram till att den måste vara folklig och festlig, allt annat är tråkigt. Men framför allt ska den vara angelägen, för en bred sfär av deltagare och publik. Allmänheten ska känna sig välkommen. Det är när kulturen blir en del av samhällskroppens gemensamma medvetande den också står stark.

Årets vårsalong är fylld till bristningsgränsen med nästan 100 konstverk. Frågan är om konsthallen tål så här mycket konst? Utropet i regionen har hörsammats. Intresset för att ansöka har fångat upp många olika stilar, genrer och känslor. Konstnärskapen är blandade och åldersspannet brett. Textilkonsten står sig stark och äntligen är buskisen närvarande i salongen, tillsammans med glada amatörer och professionella. Starka intryck och uttryck utlovas.

Ja, jag vet, alla fick inte plats i utställningen, men det är här den konstnärliga DNA-sekvensen är så briljant. Den delar sig, utsätter sig och utvecklas men blir aldrig ett offer. Den fortsätter alltid.

I motgång. I framgång. För evigt.

Jan Stene
Konstintendent, Gävle Konstcentrum


Film från utställningen

Vårsalongen 2024 från Gävle kommun på Vimeo.

Produktion: Michael Tebinka, Baringo Reklam & Kommunikation

Beskrivning av film: En personer tittar på delar av utställningen ”Vårsalongen 2024”, i konsthallen på Gävle Konstcentrum. Konstverken syns både i sin helhet och i närbild. Stämingsfull musik är pålagd över bilderna. I text framgår informationen ”27 april – 26 maj: Vårsalongen 2024, Gävle Konstcentrum”.


Jury

Årets jury består av Kristina Lindqvist, konstintendent Länsmuseet Gävleborg, Jan Stene, konstintendent Gävle konstcentrum och Björn Carlberg, mångsysslare.

Se filmklipp med juryn ”behind the scenes”

Läs mer om juryn

Kontakt

Datum

2024-04-27 - 2024-05-26

Plats

Gävle

Kostnad

Fri entré

Arrangör

Gävle kommun

Telefon

026-17 94 24

E-post

konstcentrum@gavle.se

Hjälpte informationen på denna sida dig?